LinkedIn-postaus johti kansanliikkeeseen – 55 Rise and Shine taistelee ikäsyrjintää vastaan

Vilkkaassa keskustelupaneelissa murrettiin myyttejä yli 55-vuotiaiden palkkaamisesta.

Pitkän johtajauran tehneen Reetta Rajalan helmikuisen LinkedIn-postauksen jälkeen on tapahtunut paljon. Julkaisu sai kipinän, kun Rajala vastasi puheluun headhunterilta, joka kertoi etsivänsä toimitusjohtajaa eräälle yritykselle. Soittaja sanoi Rajalan sopivan kyseiseen pestiin. 

Heti perään hän jatkoi: ”Olet kuitenkin liian vanha”. Puhelun tarkoituksena oli löytää suosituksia sopivasta johtajasta.

Julkaisun jälkeen Rajala sai tuhansia viestejä. Samalla alkoi muovautua 55 Rise and Shine -liike. Nyt mukana on tiimi, jonka tavoitteena on muuttaa suomalaista työelämää ja taistella ikäsyrjintää vastaan. Tukena ovat Alma Median työnhakupalvelu Jobly, Talouselämä sekä SOK.

Osana liikettä Alma-talossa järjestetään paneelikeskustelujen sarja, jonka ensimmäinen tapahtuma pidettiin 13. kesäkuuta. Paikan päälle ja livelähetykseen oli kerääntynyt runsaslukuinen yleisö.

Joblyn Account Director Kirsi Pihkanen piti tilaisuuden avaussanat.

–  Brändilupauksemme työnhakijoille on, että sinäkin voit olla sopivin. Tämä liike on aito teko kohti parempaa työelämää ja linjassa sen kanssa, mitä Jobly edustaa, Pihkanen korosti.

Tapahtumassa kuultiin Key Note -puheenvuoro SOK:n rekrytointi, työnantajakuva & talent -päällikkö Anniina Hyvöseltä.

SOK on Suomen suurin yksityinen työnantaja. S-ryhmä ei kysy enää työnhakijoiden ikää ja se on kunnostautunut muun muassa palkkaamalla eläkeläisiä kesätöihin.

– Ikä on vain numero, jota emme kysy, Hyvönen kiteytti.

Reetta Rajalan mukaan liikkeen tavoitteena on, että jokainen voi tehdä merkityksellistä työtä niin pitkään kuin haluaa, myös yli eläkerajojen. 

– Haluamme, että maamme kilpailukyky paranee. Nuoret ikäluokat pienenevät ja samaan aikaan elämme pidempään, yhä useampi on yli 55-vuotias, eikä meillä ole varaa syrjintään. Toivomme myös yritysten menestystä. Ikädiversiteetiltään köyhä yritys ei voi menestyä.

Hän korostaa lisäksi yksilöiden vastuuta relevanttina pysymisessä. Se on tärkeää ihan nuorillakin, jo ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Tärkeää on myös osaamisen ja taitojen päivittäminen ja ylläpitäminen. 

– Olen saanut valtavan määrän viestejä ihmisiltä, jotka ovat jääneet työttömäksi ennen eläkeikää. Aina se ei johdu iästä, mutta todella paljon on keissejä, joissa yritys päätyy tekemään huonoja ratkaisuja vain yksilön iän takia.

Tapahtuman vilkkaassa paneelissa keskustelivat asianajaja Kirsi Eksymä, Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen ja 55 Rise and Shine -liikkeen Reetta Rajala.

Keskustelussa murrettiin myyttejä yli 55-vuotiaiden työelämästä ja palkkaamisesta. Esimerkiksi tiukassa istuu käsitys, että vanhempien työntekijöiden palkkaaminen olisi kalliimpaa työeläkemaksujen takia, vaikka näin ei ole.  

Keskusteluun yli 55-vuotiaiden väitetystä hitaammasta oppimisesta Halonen totesi, että esimerkiksi psyykkinen työkyky ja työn imu on parempaa vanhemmilla työntekijöillä. 

– Itsevarmuus ja stressinsietokyky on heillä keskimäärin paljon parempaa kuin parikymppisillä.

Seuraava paneeli järjestetään 28. elokuuta. Tilaa Joblyn klubikirje, niin saat tiedon tapahtumista ensimmäisten joukossa.