Mitä työnhakijat etsivät vuonna 2024 – ja miten vastata odotuksiin

Työnantaja, kiinnitä näihin asioihin huomiota, kun aloitat rekrytoinnin.

Työelämä on jatkuvassa muutoksessa, ja työnhakijoiden odotukset muuttuvat sen mukana. Vuonna 2024 työnhakijat etsivät työpaikoilta entistä enemmän joustavuutta, arvojen yhteensopivuutta ja mahdollisuuksia kehittyä. 

Myös työn merkityksellisyys ja työpaikan vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan ovat tärkeitä työnhakijoille.

Kiinnitä näihin asioihin huomiota, kun aloitat rekrytoinnin:

1. Joustavuus työajoissa ja -paikassa

Työnhakijat arvostavat entistä enemmän joustavia työaikoja ja mahdollisuutta tehdä etätyötä. Monet haluavat tasapainottaa työn ja vapaa-ajan paremmin. 

Etätyö oli vuonna 2023 ensimmäistä kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä. Tilastokeskuksen mukaan joka kolmas palkansaaja teki etätöitä vuonna 2023. 

Etätyötä tekevien osuus on kasvanut reippaasti viime vuosina. Korkeimmillaan se oli 41 prosentissa koronapandemian aikana vuonna 2021. Vielä vuonna 2013 osuus oli vain 16 prosenttia ja mittausjakson alussa 1997 neljä prosenttia.

Työnantajien kannattaa tarjota mahdollisuuksia joustavaan työaikaan ja etätyöhön. Tämä voi sisältää hybridimallin, jossa työntekijät voivat työskennellä osan viikosta etänä ja osan toimistolla, tai täysin joustavat työajat, joissa työntekijät voivat valita omat työskentelyaikansa.

2. Yrityskulttuuri ja arvot

Työnhakijat haluavat työskennellä yrityksissä, joiden arvot vastaavat heidän omiaan. He etsivät työnantajia, jotka panostavat yrityskulttuuriin, diversiteettiin ja inklusiivisuuteen, sekä yhteiskunnalliseen vastuullisuuteen.

Työnantajien on tärkeää viestiä selkeästi omista arvoistaan ja yrityskulttuuristaan jo rekrytointiprosessin alusta alkaen. Tämä voi tarkoittaa arvojen esille tuomista työpaikkailmoituksissa, yrityksen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. 

Sisältömarkkinoinnilla arvoista ja yrityskulttuurista voi kertoa enemmän. Työnantajien on mahdollisuus tuoda omat artikkelinsa näkyville työpaikkailmoituksiin Joblyssa.

3. Kehitysmahdollisuudet ja koulutus

Työnhakijat arvostavat mahdollisuuksia kehittyä ja edetä urallaan. He etsivät työpaikkoja, jotka tarjoavat jatkuvaa koulutusta, mentorointia ja selkeitä urakehitysmahdollisuuksia.

Työnantajien kannattaa panostaa työntekijöiden ammatilliseen kehitykseen tarjoamalla säännöllistä koulutusta ja kehitysmahdollisuuksia. Tämä voi sisältää sisäisiä ja ulkoisia koulutuksia, mentorointiohjelmia sekä mahdollisuuksia edetä uralla selkeästi määriteltyjen urapolkujen kautta.

Moni ajattelee, että työpaikan vaihtaminen on ainoa keino edetä uralla. Siksi etenemismahdollisuuksista ja osaamisen kehittämisestä kannattaa kertoa avoimesti työpaikkailmoituksissa. Se voi olla myös hyvä aihe sisältömarkkinointiartikkelille.

4. Työn merkityksellisyys

Työn merkityksellisyys on yhä tärkeämpää monille työnhakijoille. He haluavat tuntea, että heidän tekemällään työllä on positiivinen vaikutus ja että he voivat aidosti vaikuttaa yrityksen ja yhteiskunnan hyvinvointiin.

Työnantajien on hyvä korostaa työn merkityksellisyyttä ja sitä, millaisia positiivisia vaikutuksia liiketoiminnalla on. Lue lisää arvopohjaisesta työnhausta.

5. Selkeä hakuprosessi 

Selkeä ja sujuva hakuprosessi on merkittävä tekijä työnantajan maineen kannalta ja voi vaikuttaa ratkaisevasti, hakevatko parhaat osaajat paikkaa. Yksinkertainen hakulomake madaltaa kynnystä jättää työhakemus.

Hakijaviestintä on avainasemassa, ja se alkaa jo työpaikkailmoituksesta. Jo ilmoituksessa voi kertoa, kuinka prosessi etenee. 

Moni hakija jättää hakemuksen, mutta joutuu odottamaan vastausta viikkotolkulla. Suora kielteinen vastaus on aina parempi kuin ei vastausta lainkaan.

Lue myös: Nämä ovat kovimmat haasteet opettajarekrytoinneissa – ”Vuosi vuodelta vaikeampaa”

Löydä parhaista sopivin

Jobly on Alma Median omistama työnhakupalvelu, joka tavoittaa kaikki työikäiset suomalaiset. Aloita rekrytointi helposti ja nopeasti - ilmoituksen julkaiseminen ei maksa mitään. Panosta tarvittaessa tuloksiin ja osta kampanja yhdellä klikkauksella. Aloita rekrytointi tänään.