Näin lisäät inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta rekrytoinnissa – lue käytännön vinkit

Työnantajabrändäyksen asiantuntija Miikka Huhta jakoi oppejaan monimuotoisuuden tärkeydestä ja sen toteuttamisesta Joblyn aamiaistilaisuudessa. Huhta ja Visa Myllyntaus ovat syventyneet aiheeseen kirjassaan "Monimuotoisuus työelämässä - 100 keinoa kasvattaa organisaation vetovoimaa".

Milttonin työntekijäkokemukseen ja työnantajabrändäykseen liittyvän liiketoiminnan johtaja Miikka Huhta kertoi monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta rekrytoinnissa Joblyn aamiaistilaisuudessa marraskuussa.

Huhta on kirjoittanut yhdessä Visa Myllyntauksen kanssa kirjan Monimuotoisuus työelämässä - 100 keinoa kasvattaa organisaation vetovoimaa (Alma Talent).

Kirja pohjautuu 400 eri lähteeseen ja kymmeniin haastatteluihin. Nimensä mukaisesti kirjassa annetaan konkreettisia keinoja monimuotoisuuden lisäämiseen työelämässä.

– Kirjan kirjoittamisen aikana yllätyin, kuinka paljon ajattelun vinoumia työelämässä on. Osa on tiedostamattomia ja osa tiedostettuja, Huhta kertoo.

Huhdan mukaan kolme tärkeintä ovat stereotypiat, ennakkoluulot ja syrjintä. Esimerkiksi stereotypia siitä, että nuoret ovat laiskoja, johtaa ennakkoluuloihin nuoria kohtaan. Se taas johtaa syrjintään. Jos joku ajattelee, että nuoret ovat laiskoja, hän saattaa jättää nuoret kutsumatta työhaastatteluun.

Monimuotoisuutta on tutkittu paljon, mutta iso osa tutkimustuloksista on keskenään ristiriitaisia. Yksi havainnoista olikin, että pelkkä ROI ei riitä.

– Kauppatieteilijöinä lähdimme kirjoittamaan kirjaa hyödyt edellä. Mutta monimuotoisuustyötä ei pidä tehdä vain hyötynäkökulmasta, vaan myös, koska se on oikein.

Monimuotoisuustyöllä tarkoitetaan työtä monimuotoisuuden, inklusiivisuuden ja yhdenvertaisuuden lisäämiseksi.

– Käytännössä kaikki alkaa strategian luomisesta. Sitä ei ole pakko kutsua strategiaksi, jos ei halua, mutta suunnitelma tai konsepti tarvitaan. Haastavinta on toinen vaihe, eli sen integrointi käytäntöön. Sitten kun on päästy vauhtiin, kolmas vaihe on yhdessä tekeminen. Monimuotoisuustyö ei koskaan tule osaksi arkea, jos ihmisiä ei kutsuta mukaan.

Inklusiivinen rekrytointi

Inklusiivisuutta voi lisätä rekrytoinneissa monella eri tapaa.

– On hyvä pohtia, että onko esimerkiksi suomen kielen taito pakollinen, Huhta sanoo.

Huhta nostaa esille myös erityistoimenpiteet, kuten anonyymin rekrytoinnin ja positiivisen erityiskohtelun.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa sinfoniaorkesterit ovat tehneet rekrytointeja pelkän koesoiton perusteella. Kandidaatti soittaa sermin takana ja päätös tehdään puhtaasti sen perusteella.

Anonyymissa rekrytoinnissa on monia eri tasoja ja vaihtoehtoja. Esimerkiksi anonyymisti tehtävä työnäyte voi olla hyvä keino karsia hakijoita, jonka jälkeen voidaan katsoa CV:t ja kutsua parhaat haastatteluun.

Työntekijöitä on hyvä kannustaa suosittelemaan avoimia paikkoja myös muille kuin itsensä kaltaisille hakijoille. Työpaikkailmoituksiin kannattaa lisäksi liittää monimuotoisuuslauseke.

Huhta korostaa objektiivisuutta rekrytoinneissa. Siinä auttaa esimerkiksi kompetenssipohjainen haastattelu, jossa kaikilta kysytään sama ennalta määritelty kysymyspatteri. Hakijoita voidaan sen jälkeen pisteyttää yhtenäisen arviointimatriisin avulla.

Kannen sipuli kuvaa monimuotoisuutta

Monimuotoisuus työelämässä on Huhdan ja Myllyntauksen toinen yhdessä kirjoittama teos.

 – Ensimmäinen kirja ei ollut niin traumaattinen kokemus, ettemme olisi voineet toistakin kirjoittaa. Halusimme aiheen, joka ei ollut niin päätyöhömme liittyvä. Monimuotoisuus on tärkeä, mutta todella monimutkainen aihe. Otimme kuitenkin härkää sarvista, Huhta kertoo.

Vuonna 2021 ilmestyneen Työnantajabrändi ja työntekijäkokemus -kirjan kannessa oli porkkana, Monimuotoisuus työelämässä -kirjan kantta koristaa puolestaan sipuli.

– Kannen tekeminen on työläs homma. Kävimme läpi monta erilaista versiota - oli eläimiä, hedelmäkorikin. Usein kirjoissa käytetään todella abstrakteja linjoja, mutta emme halunneet sellaista. Kerran Visa oli tekemässä ruokaa, ja olin itse juuri törmännyt ajatukseen monimuotoisuussipulista. Tajusimme, että se olisi aika sopiva. Aiemman kirjan kannessa oli porkkana, niin sipulikin sopii samaan linjaan.

Monimuotoisuus työelämässä - 100 keinoa kasvattaa organisaation vetovoimaa ilmestyy 25. joulukuuta 2023.

Huippupuhujia ja ajankohtaista asiaa Jobly Klubissa

Miikka Huhta puhui Jobly Klubin aamiaistilaisuudessa 15. marraskuuta 2023. Tilaa Joblyn klubikirje, niin saat tiedon tapahtumistamme ensimmäisten joukossa! Tilaa klubikirje

Artikkeli julkaistu vuonna 2023.

Lue myös: Kuinka luoda hyvä palautekulttuuri työpaikalle?
Lue myös: Työnhakija ei enää nöyristele – ovatko CV:t ja hakemuskirjeet pian historiaa?
Lue myös: Vaikuttavuus ja vastuullisuus puhuttaa työnhakijoita
Lue myös: Kuinka tuloksellinen työnantajakampanja syntyy?