”Toimistopäivä ei välttämättä ole se tehokkain työpäivä” – kuinka hybridimalli vaikuttaa työhyvinvointiin?

Lukuisissa yrityksessä on kahden vuoden jälkeen koittanut paluu toimistolle. Etätyöaika pakotti organisaatiot opettelemaan uusia tapoja työskennellä ja moni on nyt palaamassa uuteen normaaliin, eli hybridimalliin.
Nainen tekee töitä tietokoneella.

HR-alan johtavassa tapahtumassa HRx:ssä teemana oli tänä vuonna työn uudet tuulet. Työnhakupalvelu Monster kysyi tapahtumassa teknologiayritys Metso Outoteciltä ja sähkönjakeluyhtiö Carunalta, kuinka työhyvinvoinnista huolehditaan nopeasti muuttuvassa työelämässä.

Etätyö on luonut uusia toimintamalleja yrityksissä. Metso Outotecilla sellaisia ovat esimerkiksi virtuaaliset kahvit ilman agendaa. Paluu toimistolle on nostanut myös ihan perinteiset kahvihetket arvoon.

– Hybridimalli on varmasti tullut jäädäkseen. Nyt kun olemme päässeet takaisin työpaikalle, olemme sopineet päiviä, että olemme yhdessä samaan aikaan paikalla. Varataan aikaa, että käymme yhdessä esimerkiksi lounaalla, kertoo Metso Outotecin Talent & Development Director Minna Jürgens.

Yhteiset toimistopäivät korostuvat erityisesti sosiaalisten kontaktien vaalimisessa. Jürgensin mukaan niistä on tullut keskeinen osa työnhyvinvointia. Ihmisten kanssa oleminen auttaa jaksamaan.

– Toisten näkeminen ja kuulumisten vaihtaminen koetaan voimavarana. Hybridiajassa kannattaa adaptoitua siihen, että toimistopäivä ei ole se tehokkain työpäivä, Jürgens sanoo.

Toimistolle paluu herättää riemua

Sähkönjakeluyhtiö Carunan Human Resources Manager Katri Sulkaman mukaan työkavereiden näkemisellä on suuri merkitys. Myös Carunalla on siirrytty hybridimalliin. Samalla on huomattu, kuinka tärkeitä oikeat kohtaamiset ovat.

– Olen kuullut henkilöistä, jotka ovat olleet kahden vuoden ajan pelkästään etätöissä, ja kyllä paluu toimistolle on herättänyt riemua. Etätyöllä on toki myös hyvät puolensa ja haluamme mahdollistaa niitä myös, Sulkama sanoo.

– Tiimikohtaisesti sovitaan toimistopäivistä ja siitä, milloin otetaan hyödyt irti kasvokkain kohtaamisesta, hän jatkaa.

Uudet käytännöt mukana myös hybridimallissa

Nykypäivän rekrytoinnissa korostuu työnantajamielikuva. Sillä tarkoitetaan käytännössä yrityksen mainetta työnantajana.

Hyvä työntekijäkokemus, eli nykyisten työntekijöiden yksilöllinen kokemus työnantajasta on merkittävässä osassa työnantajamielikuvan muodostumista. Työhyvinvointi puolestaan vaikuttaa merkittävästi työntekijäkokemukseen.

Etä- ja hybridiaikaan siirtyminen edellyttivät uusia käytänteitä, jotta myös etätöissä jaksetaan.

– Muutos on ollut nopeaa tänä aikana. Olemme tunnistaneet asioita, joita se edellyttää. Johtaminen, läsnäolo ja dialogin rakentaminen ovat äärimmäisen tärkeitä etä- ja hybridiolosuhteissa, Jürgens sanoo.

Sekä Caruna että Metso Outotec ovat tutkineet työnantajamielikuvaansa ja työntekijäkokemusta.

– Teemme Carunalla neljä kertaa vuodessa henkilöstökyselyitä. Niistä yksi on Great Place to Work, josta olemme useampana vuotena saaneet sertifikaatin. Olemme tyytyväisiä tuloksiin, mutta totta kai sieltä löytyy myös kehityskohteita, joita käydään tiimitasolla läpi ja kehitetään paremmaksi, Sulkama sanoo.

Jürgens kertoo, että tutkimusten mukaan Metso Outotec tunnistetaan kansainvälisenä, vastuullisena teknologiayrityksenä.

– Tämä resonoi sen kanssa, miten meidät nähdään työnantajana. Fokuksessa on tänä vuonna erityisesti, että meillä pääsee kasvamaan ja oppimaan.

Carunan työnantajamielikuva on Sulkaman mukaan energia-alan sisällä hyvä.

– Toiveena on, että se näkyy myös työnhakijoille, Sulkama sanoo.

Monster on rekrytoijan paras kumppani

Haluamme auttaa työnantajia löytämään juuri oikeat tyypit sekä työntekijöitä löytämään itselleen parhaiten sopivat työpaikat. Osaamiseen pohjaavan palvelumme, Alman kattavan mediavalikoiman ja kohdennettujen mainosratkaisujen avulla löydät yritykseesi sopivat osaajat. Rekrytointien yhteydessä autamme myös kehittämään yrityksesi työnantajamielikuvaa.

Lue myös: Työhaastattelukysymykset: Työnantaja, näillä kysymyksillä selvität taidot ja motivaation
Lue myös: Rekrytoinnin 10 sääntöä: Näin palkkaat hyvän tyypin, joka osaa hommansa
Lue myös: Työpaikkaportaali ukrainalaisille työnhakijoille - Alma Media ja Monster tukevat ukrainalaisten työnhakua

Ilmoita työpaikka Monsteriin