7 vinkkiä kesätyönhakijalle

Tavoitteletko kesäksi ensimmäistä kertaa oman alasi töitä tai olet muuten aloittelija kesätyönhaussa?

Työnhaun kanavat ja tavat, kuten työhakemus, CV ja erilaiset rekrytointijärjestelmät, saattavat tuntua haastavilta ensikertalaisille. Tässä 7 konkreettista vinkkiä, joiden avulla erotut kesätyönhakijoiden joukosta ja saat varmuutta oman työnhakudokumenttien tekoon.

1. Tee taustatyöt ja näytä motivaatiosi

Kesätyöhakemuksia saattaa tulla lähetettyä kymmeniä. Työnhaku käy joskus jopa kokopäivätyöstä. Houkutuksena saattaa olla saman hakemuksen hyödyntäminen paikasta riippumatta. Työhakemus kannattaa kuitenkin aina räätälöidä juuri sitä tehtävää varten, johon olet hakemassa. Hyvä työhakemus osoittaa motivaatiosi ja vastaa työpaikkailmoitukseen. Lisää mukaan myös CV, joka kertoo osaamisestasi. Valttikortteja kesätyönhakuprosessissa ovat hyvä asenna ja valmistautuminen. Kesätyöntekijöiden hyvinä ominaisuuksina pidetään mun muassa oma-aloitteisuutta ja positiivisuutta.

2. Erotu persoonalla

Rekrytointijärjestelmien haasteena hakijoille on, että niissä erottautuminen on vaikeaa. Käytä siis kunnolla aikaa hakemuksen täyttämiseen ja panosta sisältöihin, vaikka järjestelmä tuntuisi jäykältä. Panosta CV:n lisättäviin liitteisiin sekä järjestelmän avoimiin kysymyksiin. Liitä mukaan tai linkitä CV:seen materiaalit, joilla pääset tuomaa esille persoonaasi, mutta jotka tuovat oleellista lisätietoa työtehtävään liittyen.

3. Tee video-CV

Video-CV:t kasvattavat suosiotaan. Lyhyt Video-CV on tapa tuoda omaa persoonaansa esille. Lyhyt videotervehdys kannattaa laittaa mukaan esimerkiksi pienemmille sekä luovilla aloilla toimiville yrityksille. Suuret yritykset saavat tuhansia kesätyöhakemuksia, joten heillä ei ole välttämättä resursseja katsoa jokaisen hakijan videoita. Videotervehdyksen voi esimerkiksi lisätä linkiksi CV:n mukaan.

4. Lisää somekanavat hakemukseen

Linkitä työhakemukseesi vain ne sosiaalisen median kanavat, jotka tuovat sinusta työtehtävään liittyvää lisätietoa. Jätä siis Facebook-tilisi tiedot pois, jos puheenaiheesi eivät linkity siellä työasioihin. Linkitä Twitter-tilisi, jos olet siellä aktiivinen ja haluat tuoda esille työnantajalle omaa osallistumistasi sinua kiinnostaviin puheenaiheisiin. Blogipostaukset voivat olla myös toimiva kanava tuoda omaa osaamistasi esille.

Sometilien linkittäminen hakemukseen voi olla hyvä lisä, kun olet hakemassa esimerkiksi markkinoinnin, myynnin ja asiakaspalvelun töitä.

5. Soita työnantajalle, jos on kysyttävää

Soitto muistuttaa työnhakijasta ja antaa aktiivisen kuvan. Työnantajalle kannattaa kuitenkin soittaa vain silloin, kun sinulla on oikeasti kysyttävää. Jos soitat työnantajalle, mieti kysymykset valmiiksi. Sano asiasi ytimekkäästi ja muista esitellä itsesi puhelimessa.

6. Hyödynnä verkostosi

Pohdi, löytyykö lähipiiristäsi joku, joka voisi vinkata sinulle kesätyöpaikasta. Kerro tutuillesi, että haluaisit kesätöitä. Voit myös kysyä tutuiltasi, missä heidän mielestään olet hyvä, niin opit katsomaan itseäsi työntekijänä uusin silmin.

Työpaikka voi löytyä monella eri tavalla – avoimia työpaikkoja selailemalla ja niihin hakemalla, mutta toisaalta suoraan jonkin oman tuttavan, kaverin tai muun kontaktin kautta.

7. Tunnista osaamisesi ja ole avoin vaihtoehdoille

Kun aiempaa työkokemusta ei ole vielä kertynyt, saattaa konkreettisten työkokemusten ja vahvan osaamisen löytäminen olla haastavaa. Pyri saamaan oppi ja ydinasia esille jokaisesta aiemmasta työelämää läheltä liippaavasta kokemuksestasi. Vaikka et olisi ollut vastaavissa tehtävissä aiemmin, oletko harrastanut tai tehnyt projekteja, joissa olet käyttänyt tehtävään tarvittavia taitoja? Perehdy ja tunnista omat osaamisalueesi ja vahvuutesi. Sen jälkeen voit kertoa niistä työnantajille itsellesi sopivalla tavalla.

Ole myös avoin vaihtoehdoille. Ensimmäiset työpaikat eivät välttämättä olet niitä unelmien kesätöitä, mutta niistä voi silti ammentaa arvokasta kokemusta.

Muista, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on aina hyötyä!

Katso avoimet työpaikat

Katri Laakso,
Monster

Artikkeli julkaistu vuonna 2017.