Hyvä valmistautuminen auttaa onnistumaan työhaastattelussa

Työhaastattelu vaikuttaa yleensä ratkaisevasti työpaikan saantiin. Haastatteluun meneminen huonosti valmistautuneena voi pilata mahdollisuutesi. Tästä artikkelista löydät vinkkejä, miten voit parantaa työhaastattelusuoritustasi valmistautumalla etukäteen huolellisesti.

Ota selvää yrityksestä ja tulevasta työnkuvastasi

Käy ennen haastattelua yrityksen verkkosivut läpi. Mitä enemmän tiedät yrityksen toiminnasta ja sen laajuudesta, sitä paremmin osaat perustella, miksi juuri sinä olisit paras hakijakandidaatti.

Tutki myös yrityksen sosiaalisen median kanavia, saat niistä tietoa yrityksen viestintätavoista ja arvoista.

Jos olet hakenut samanaikaisesti useaan eri paikkaan, voi olla vaikea muistaa tarkkaan kaikkien hakemiesi työpaikkojen yksityiskohtia. Palauta siis mieleesi kyseisen työpaikan työnkuva varmuuden vuoksi, ettet joudu haastattelussa kiusalliseen tilanteeseen, koska et ole varma mihin tehtävään olet hakemassa. Jos työpaikkailmoitus ei ole enää saatavilla, lue oma työhakemuksesi läpi.

Muista hyvät yöunet ja aamupala

Vaikka seuraavana päivänä oleva haastattelu jännittäisi, yritä saada edes jonkin verran nukuttua. Hyvin levänneenä olet haastattelussa skarpimpi. Huonosti nukuttu yö saattaa näkyä haastattelussa esimerkiksi poissaolevana olemuksena.

Jännittäminen saattaa viedä monelta ruokahalun, mutta kannattaa ennen haastattelua kuitenkin yrittää syödä edes jotain. Näin saat energiaa eikä nälkä pääse yllättämään kesken haastattelun.

Kiinnitä huomiota ulkoiseen olemukseesi

Mieti jo edellisenä iltana etukäteen mitä aiot laittaa päällesi työhaastatteluun. Näin voit minimoida mahdolliset pukeutumiskriisit aamulla.

Nykyään työhaastatteluun ei välttämättä tarvitse mennä puku tai jakkupuku päällä. On kuitenkin yrityksiä, joissa pukua vaaditaan. Selvitä etukäteen minkälainen pukukoodi yrityksessä on ja pukeudu sitä mukaillen. Yrityksen vaatekulttuuria voit selvittää esimerkiksi yrityksen verkkosivuilla tai somessa olevista kuvista tai videoista. Kannattaa kuitenkin olla mieluummin hieman ylipukeutunut kuin alipukeutunut.

Kiinnitä erityistä huomiota olemuksesi siisteyteen. Tyylistä riippumatta, puhtaat vaatteet ja hiukset ovat työhaastattelutilanteessa ehdottomat.

Mieti etukäteen vastauksia yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin

Valmistaudu kertomaan lyhyesti, mutta kiinnostavasti itsestäsi. "Hissipuhe"-harjoitus auttaa sinua tiivistämään osaamisesi.

Valmistaudu myös perustelemaan, miksi juuri sinä sopisit hakemasi työn tehtävänkuvaan. Keksi osaamisestasi ja ominaisuuksistasi käytännön esimerkkejä. Työhaastattelussa ei riitä, että kuvailet olevasi luonteeltasi avulias. Kerro mieluummin esimerkki oikeasta tilanteesta, jossa olet auttanut työkaveriasi tai asiakasta.

Käy läpi yleisiä työhaastattelukysymyksiä ja syitä, miksi niitä esitetään haastattelussa. Kun tiedostat mitä kysymyksillä yritetään selvittää, sinun on helpompi muotoilla vastauksesi.

Keksi kysymyksiä haastattelijalle

Melko varmasti haastattelija antaa sinulle mahdollisuuden esittää omia kysymyksiä. Voit miettiä etukäteen kysymyksiä esimerkiksi yrityksen työskentelykulttuurista tai itse työtehtävästä. Voit myös kysyä haastattelijaltasi hänen omia kokemuksiaan yrityksestä. Kannattaa miettiä valmiiksi useita erilaisia kysymyksiä, sillä usein haastattelun aikana saat jo vastauksen moneen kysymykseen.

Jos haastattelija ei ota asiaa puheeksi, muista itse kysyä rekrytointiprosessin aikataulusta viimeistään haastattelun päätteeksi. Varmista onko tulossa toinen haastattelukierros ja milloin voit odottaa ilmoitusta päätöksestä.

Älä stressaa jännittämisestä

Pyri menemään haastatteluun rennolla ja positiivisella fiiliksellä. Pieni jännitys on tilanteessa tietenkin luonnollista ja se kertoo myös siitä, että olet tosissasi työpaikan suhteen. Hallittu jännitys voi myös parantaa suoritustasi. Kuitenkin jos sinulla on taipumusta mennä lukkoon tai alkaa höpöttää hermostuneena, kannattaa yrittää vähentää jännitystä esimerkiksi pienellä kävelylenkillä ennen haastattelua.

Joskus työpaikka jää kuitenkin saamatta, vaikka olisi kuinka hyvin valmistautunut haastatteluun. Työnantajan ja -hakijan toiveet eivät aina kohtaa. Joka tapauksessa kaikki haastattelut, jopa penkin alle menneet, ovat hyvää kokemusta tulevaa varten. Jos et tullut valituksi, kannattaa pyytää palautetta haastattelijaltasi.

Tsemppiä työhaastatteluihin!

Lue myös: 5 pahinta mokaa työhaastattelussa – näin vältät ne
Lue myös: Vältä näitä virheitä työhaastattelussa
Lue myös: Mistä tietää, menikö työhaastattelu nappiin?

Katso avoimet työpaikat

Artikkeli julkaistu vuonna 2017.