“Missioni on, että mahdollisimman moni voi vanhana katsoa elämäänsä ja ajatella, että onpa minulla ollut upea elämä”

Ilkka Koppelomäki inspiroi työkseen tuhansia ihmisiä ympäri Suomen. Miten nakkikioskin työntekijästä ja entisestä farmasian opiskelijasta tuli itsensä johtamisen valmentaja?

Palataan vuoteen 2007. On lokakuun kylmä ja syksyinen yö. Hotelli Vantaan eteen on parkkeerattu autogrilli, toisin sanoen nakkikioski. Asiakkaita ei näy – on hiljaista. Kioskin sisällä Ilkka Koppelomäellä on hyvin aikaa pohtia elämänsä suuntaa.

- Olin juuri perustanut Uskalla Innostua -yritykseni, mutta en oikein tiennyt, miten itsensä kehittämiseen keskittyvää yritystä kannattaisi lähteä viemään Suomessa eteenpäin. Olin hieman hukassa. Samassa hetkessä kuitenkin päätin panostaa yritykseeni kunnolla ja lopettaa nakkikioskilla työskentelyn.

Jo useita vuosia aikaisemmin Ilkka oli tutustunut itsensä kehittämiseen. Hän innostui aiheesta suuresti.

- Luin aiheesta kirjoja, ja kävin seminaareissa Suomessa ja ulkomailla. Tiesin, että tämä oli jotakin sellaista, minkä parissa haluaisin tulevaisuudessa työskennellä.

Oman jutun löytyminen ei tapahtunut hetkessä

Ennen kuin Ilkka perusti vuonna 2007 Uskalla Innostua -yrityksensä, hän etsi pitkään omaa juttuaan.

- Työskentelin hierojayrittäjänä, ja tykkäsin työstäni. Isäni kuitenkin kehotti minua opiskelemaan itselleni oikean ammatin, joten rupesin etsimään muita vaihtoehtoja.

Eräänä päivänä töistä kotiin tultuaan, 22-vuotiaan Ilkan silmiin osui TV-mainos, joka muutti hänen elämänsä suuntaa.

- Siinä olivat hymyilevä tyttö ja poika. Mainoksessa sanottiin “tule sinäkin opiskelemaan farmasiaa”. Ajattelin, että ehkä voisin tullakin.

Yliopistoon Ilkka pääsi opiskelemaan toisella yrityksellä. Vuoden opiskeltuaan hän ymmärsi, ettei farmasia ole hänen juttunsa.

- Päätin pitää opinnoista välivuoden ja mietiskellä, mitä tekisin seuraavaksi. Sisimmässäni kyllä tiesin, etten olisi menossa takaisin yliopistoon. Isäni ei ollut tästä innoissaan.

Pian opintojen lopettamisen jälkeen Ilkka perusti Uskalla Innostua -yrityksen.

- Vaikka minulla ei ollut tietoa siitä, mitä tai miten tulisin itsensä johtamisen taitoja viemään eteenpäin yritykseni kanssa, olin niin innoissani, ettei sillä ollut merkitystä, Ilkka muistelee.

Missiona katkeruuden minimointi

Seuraavat vuodet Ilkka teki työkseen erilaisia töitä promootiohommista myyntiin. Samalla hän panosti kaiken liikenevän rahan koulutuksiin ja seminaareihin.

Ilkan omat valmennukset saivat alkunsa, kun häntä pyydettiin pitämään valmennus, joka auttaisi ihmisiä saavuttamaan tavoitteitaan. Syntyi Saa mitä haluat -valmennus.

- Sen jälkeen aloin valmentamaan yhä enemmän ja enemmän. Pikkuhiljaa siitä muodostui yrityksen kulmakivi, ja toiminnalle löytyi selkeä fokus.

Miksi itsensä johtaminen on Ilkalle niin tärkeä aihe?

- Kun hallitsee itsensä johtamisen perustaidot, voi vaikuttaa omaan elämäänsä positiivisesti ja viedä sitä haluamaansa suuntaan. Olisin itse esimerkiksi voinut ajatella, että en halua nakkikioskille töihin, koska silloin joutuisi työskentelemään myös öisin ja viikonloppuisin, Ilkka kertoo.

- Päätin kuitenkin nähdä tilanteen hyvät puolet – opin työssä kohtaamaan paljon erilaisia ihmisiä. Samalla lähennyin ravintola-alalla työskentelevän siskoni kanssa, sillä ymmärsin paremmin hänen työtänsä. Jokainen voi vaikuttaa siihen, miltä kannalta asioita katsoo, hän jatkaa.

Ilkka kertookin missiokseen, että maailmassa olisi mahdollisimman vähän katkeroituneita ihmisiä.

- Haluan, että ihmiset voivat elämänsä loppupuolella katsoa taaksepäin ja todeta, että onpa minulla ollut upea elämä.

Yhteistyö kannattaa

Tänä päivänä Uskalla Innostua on osa 10times Oy -yritystä, joka keskittyy ihmisten valmentamiseen kohti parempaa arkea elämän eri osa-alueilla. Seminaarien ja valmennusten lisäksi yritys myös kouluttaa valmentajia.

Mitkä asiat ovat Ilkan mielestä tärkeimpiä, jos haluaa menestyä ammatillisesti?

- Tärkeä pointti on mielestäni pyrkiä tekemään kaiken mahdollisimman hyvin ja opiskella jatkuvasti lisää sekä ammatillisesti että itsensä kehittämisen näkökulmasta. Olen joutunut jatkuvasti opiskelemaan uusia asioita ja kehittämään taitojani työssäni. Mitä enemmän satsaat itsesi kehittämiseen, sitä paremmin tulet myös menestymään.

Ilkan mielestä on myös tärkeää uskaltaa toimia tarpeeksi isosti ja näkyvästi, jotta bisneksen saa menestymään – pieni toiminta ei välttämättä koskaan saa tuulta purjeiden alle, ja jää aina pärjäämiseksi.

- Kun halusin itse järjestää seminaareja, lennätin ulkomailta nimekkäitä puhujia Suomeen, vaikka olisin voinut aloittaa vaatimattomammin. Isossa tekemisessä on tietysti myös aina riskinsä. Niitä ei pidä pelätä, vaan ottaa ne huomioon ja laskea, mikä kannattaa parhaiten. Jos tähtää korkealle, varmemmin pääsee myös sinne.

Ilkan mukaan yritystä ei kannata alkaa laajentamaan yksin – tällöin ei pysty keskittymään olennaiseen.

- Nyt kun Uskalla Innostua on osa isompaa yritystä, voin paremmin keskittyä valmennustyöhön ja sen kehittämiseen. Yhteistyöllä saa edemmän aikaan kuin yksin puurtaessa. Kannattaa pyrkiä löytämään lähelleen ne ihmiset, jotka jakavat saman intohimon. Silloin syntyy hienoja asioita.

 

Taru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin tai Instagramin kautta tai sähköpostilla.

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.