Pahimmat CV-mokat ammattilaisten silmin

Erilaisia ohjeita kiinnostusta herättävän CV:n laatimiseksi on kasapäin, mutta mitä sanovat kokeneet rekrytoijat ja uravalmentajat pahimmista kohtaamistaan CV:stä.

Mikä on pahin moka, jonka voit CV:ssä tehdä?

VMP:llä rekrytoinnin parissa toimiva Sini Sandström korostaa oikein valitun kuvan merkitystä, ja kertoo omalle kohdalleen sattuneesta, mieleen jääneestä kuvamokasta.

- Suosittelen valitsemaan CV:hen edustavan ja virallisen kuvan itsestä. Yhdessä CV:ssä sain ihastella juomatölkein koristeltua mökin kaidetta hakijan hymyn taustalla.

Suomen kokeneimpiin uravalmentajiin kuuluva Pilvi Nybom Incoachingilta on uransa aikana nähnyt tuhansia CV:tä, mutta kertoo pahimpiin mokiin kuuluvat aivan liian pitkät CV:t.

- Olen nähnyt jopa seitsemän sivun mittaisia CV:tä joissa on liitteenä 10 sivua todistusjäljennöksiä, viiteluetteloita tai muita asiakirjoja, hän kertoo ja muistuttaa, että CV:n riittävä pituus on 2-3 sivua.

Studentworkilla rekrytoinnissa työskentelevän Jaakko Salmelan mieleen tulee muutamia huolimattomuusvirheitä, joiden vuoksi käsitys henkilön työskentelytavoista saattaa muodostua samanlaiseksi.

- Toisinaan henkilöillä, jotka ovat käyttäneet jotakin valmista CV-mallia, jää CV:lle joitakin opastustekstejä, kuten "Tähän voit lisätä jotakin henkilökohtaista itsestäsi". Lisäksi olen törmännyt kaverilta kopioituun CV:hen, johon on unohtunut kaverin nimi. Myös väärälle yritykselle kohdistettuja hakemuksia ja CV:tä tulee usein vastaan, Jaakko harmittelee ja painottaa CV:n tärkeyttä työnhakuprosessissa tärkeänä markkinointimateriaalina.

Nora Klemelä Accenturen rekrytoinnista painii hiukan erilaisten haasteiden kanssa. Hän rekrytoi pääsääntöisesti teknisen alan osaajia, ja heidän keskuudessaan on yleistä kaksi tyypillistä virhettä.

- Jopa erittäin kokeneet henkilöt jättävät usein mainitsematta omat IT-taitonsa. Joudumme usein kyselemään erilaisten teknisten työkalujen käyttökokemuksen perään. Vaikka työpaikkailmoituksessa olisi korostettu jotakin ohjelmisto-osaamista, saattaa se silti puuttua CV:stä. Nuoremmat hakijat taas laittavat usein kokemuksensa väärässä järjestyksessä, jolloin tuoreimmat asiat löytyvät viimeisenä, Nora kertoo.

Jaakko Studentworkilta jatkaa vielä olennaisten asioiden merkitsemisen tärkeydestä.

- Tässä on kahdenlaista hakijakuntaa. Toiset merkitsevät CV:lle aivan kaiken, jolloin pituus suotta venyy ja keskeistä osaamista on vaikea hahmottaa, ja toisaalta erityisesti nuoremmat hakijat eivät osaa arvioida esimerkiksi vapaa-ajan tekemisten tärkeyttä jos varsinaista työkokemusta ei vielä ole kertynyt. Nuori saattaa olla toiminut esimerkiksi useita vuosia kilpaurheilun parissa jopa valmentajana asti, ja jättää tämän merkitsemättä CV:lle.

Katso avoimet työpaikat

Asiantuntijoita haastatteli ja kokemukset listasi

Mirva Puranen
Monster.fi