Vastavalmistunut ilman alan kokemusta – rekrytointikouluttaja jakaa vinkit työllistymiseen

Kevät on monelle pian valmistuvalle tai vastavalmistuneelle työn hakemisen aikaa. Miten saada ensimmäinen oman alan työpaikka, jos työkokemusta ei vielä ole kertynyt? Rekrytointikouluttaja Juho Toivola jakaa vinkkinsä.

Keväisin yhä useamman pian valmistuvan opiskelijan mielessä siintää jo ajatus oman alan työpaikasta tai kesätyöstä. Vastavalmistunut henkilö ilman oman alan työkokemusta voi kuitenkin joutua näkemään enemmän vaivaa saadakseen työpaikan.

Mitkä asiat vaikuttavat siihen, kenet yritykset palkkaavat, rekrytointikouluttaja Juho Toivola?

- Palkkaamiseen vaikuttavat monet asiat: Koulutus, työkokemus, asenne, tiedot ja taidot, sekä henkilökemiat. Usein alan kokemusta omaavat ovat vahvemmilla kuin kokemattomat.

Toivolan mukaan yritykset odottavat, että viimeistään alempaan korkeakoulututkintoon valmistuttaessa aletaan hankkimaan jo oman alan työkokemusta, eikä vasta maisteriksi valmistumisen jälkeen.

- Ammattikorkeakouluopiskelijoilla on usein parempi tilanne työkokemuksen osalta kuin yliopistossa opiskelevilla, sillä amk-opintoihin sisältyy useampi pakollinen työharjoittelu, jossa kokemusta pääsee kerryttämään. Aika usein nämä työharjoittelupaikat avaavat opiskelijalle hyödyllisiä verkostoja työelämään, ja monesti myös vakituisempi positio löytyy sitä kautta.

Työllistyminen on alakohtaista

Toivola muistuttaa, että työpaikan saamiseen vaikuttavat tekijät ovat usein todella alakohtaisia – toisilla aloilla ovet aukeavat työelämään helposti, vaikka kokemusta ei olisikaan.

- Opinnot, jotka valmistavat opiskelijan johonkin selkeään tehtävään ja ammattiin, johtavat nopeaan työllistymiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi sairaanhoitajat ja hammaslääkärit. Heille on selkeät työtehtävät jo valmiiksi olemassa, eikä tarvitse valmistumisen ihmetellä, että mihinhän sitä menisi töihin.

Työllistymisen haasteet saattavat olla useammin läsnä esimerkiksi humanistisilla- tai niin kutsutuilla bisnesaloilla, jotka eivät yleensä valmista opiskelijaa suoraan tiettyihin tehtäviin.

- Tällöin opiskelija joutuu enemmän miettimään omaa uraansa ja sitä, mihin suuntaan sitä ylipäätänsä haluaa viedä. Se vaatii usein sen, että jo opiskeluaikoina alkaa hankkimaan kokemusta alalta, jotta pääsee oikeaan suuntaan ammatillisesti.

Kaikki keinot käyttöön

Toivolan mukaan kokematon vastavalmistunut voi osoittaa taitojaan myös muilla keinoilla kuin työkokemuksella. Näitä keinoja ovat esimerkiksi luottamustehtävät, vapaaehtoistyö ja alaan liittyvät harrastukset.

- Ylipäätänsä se, että on tehnyt jotain ja saanut asioita aikaiseksi, osoittaa ahkeruutta ja se on aina plussaa.

Myös haettavan tehtävän vaativuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon kokemusta vaaditaan.

- Mikäli alan työkokemusta ei ole lainkaan, on ehkä fiksumpaa hakea vähemmän vaativaa tehtävää, jolloin työllistyminen on helpompaa, Toivola toteaa.

Omaan työllistymiseen voi vaikuttaa myös verkostoitumalla alan ihmisten kanssa vaikkapa tapahtumissa tai kontaktoimalla kiinnostavia yrityksiä suoraan. Molemmat ovat Toivolan mielestä alihyödynnettyjä resursseja.

- Olemme aika arkoja verkostoitumaan tai kontaktoimaan yrityksiä suoraan, vaikka kyllä se antaa aina hyvän kuvan, jos soittaa ja on paikasta kiinnostunut. Vaikka paikkaa ei juuri silloin olisi auki, se voi aueta myöhemminkin. Ei siinä ainakaan mitään menetä, että ottaa yhteyttä.

Töitä haettaessa Toivola kehottaakin ottamaan kaikki keinot käyttöön.

-  Hyödynnä rohkeasti kaikki vanhempien, sukulaisten, harrastusseurojen ja kavereiden kontaktit. Verkostojen merkitys nimenomaan työtä hakiessa on suuri. Kannattaa myös miettiä, onko työn saaminen ongelma nimenomaan omassa kotikaupungissa vai voisiko paikka aueta helpommin muualta.

Vastavalmistuneelle töitä – 4 vinkkiä

  • Tutustu ihmisiin, käy alan tapahtumissa ja koulutuksissa
  • Hyödynnä jo olemassa olevat verkostot: vanhemmat, sukulaiset, kaverit, naapurit ja harrastusseurojen tutut
  • Listaa viisi yritystä, jonne haluaisit töihin ja kontaktoi heidät suoraan puhelimitse tai sähköpostitse
  • Tarjoa itseäsi traineeksi tai harjoittelijaksi kiinnostavaan yritykseen, mikäli se on taloudellisesti mahdollista

 
Katso avoimet työpaikat
 

Taru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin kautta tai sähköpostilla.

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.