Millainen on hyvä työhakemus?

Töitä hakiessasi pelkkä ansioluettelon lähettäminen potentiaaliselle työnantajalle ei riitä. CV:n mukana on hyvä toimittaa myös työhakemus, jonka kirjoittamiseen olemme koonneet sinulle kattavan tietopaketin.

Hakemus voi olla vapaamuotoinen ja sen lisäksi voit myös hyödyntää tarjoamaamme työhakemuspohjaa, joka on ladattavissa PDF-muodossa. Valmista mallipohjaa hyödyntämällä pääset helposti luomaan oman hakemuksesi ja tuomaan osaamistasi esille.

Mitä työhakemuksessa tulee olla?

Työhakemus on helppo laatia, kun pidät muutaman asian mielessä. Aloita laatiminen tutustumalla kunnolla työpaikkailmoitukseen ja poimi sieltä tärkeimmät tiedot, kuten mitä taitoja tehtävään vaaditaan. Pohdi, miten oma osaamisesi vastaa vaatimuksiin. Parhaista työhakemuksista käy myös ilmi, miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä työtehtävästä ja yrityksestä sekä miksi juuri sinun osaamisesi ja taitosi sopivat haettavaan tehtävään.

Työhakemuksessa pääset kertomaat laajemmin ja omin sanoin itsestäsi ja osaamisestasi. Pääset kertomaan, mistä olet taitosi ja kokemuksesi kerryttänyt sekä antamaan oikeita esimerkkejä tilanteista, joissa olet osaamistasi käytännössä soveltanut. Voit myös kertoa, miten hyödyntäisit näitä taitoja hakemassasi työtehtävässä. Käytännön esimerkkien kertominen osoittaa työnantajalle, että omaksut asioita ja pystyt hyödyntämään osaamistasi työssäsi.

Persoonallinen työhakemus huomataan

Toisin kuin CV:ssä, työhakemuksessa on helpompi tuoda omaa persoonaa esille. Sen lisäksi, että tuleva työnantaja etsii työtehtävän vaatimuksen täyttävää työntekijää, etsii hän myös henkilöä, joka sopii sujuvasti työyhteisöön. Siksi hakemuksessa onkin hyvä kertoa itsestään mielenkiintoisella tavalla, joka houkuttelee lukemaan hakemuksen loppuun saakka ja jättää positiivisen kuvan sinusta työntekijänä. Mielenkiintoisella ei tässä yhteydessä tarkoiteta vitsejä, vaan sujuvaa, rehellistä, monipuolista ja kuvailevaa kielenkäyttöä sekä oivallisia esimerkkejä.

Helposti luettava ja selkeä työhakemus

Muista, että vaikka voitkin työhakemuksessa kertoa vapaamuotoisesti itsestäsi ja osaamisestasi, tulisi hakemuksesta silti käydä helposti ja selkeästi esille olennaisimmat asiat nopealla vilkaisulla. Helpoiten tämä onnistuu, kun pidät huolen kappalejaoista, virheettömästä ja helppolukuisesta kirjoitetusta kielestä sekä sopivasta pituudesta. Kun katsot valmista hakemustasi, kysy itseltäsi, vastaako se seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuka työpaikkaa hakee?
  • Mitä työtä hän hakee?
  • Miksi hän hakee juuri tähän työtehtävään?

Hyvä työhakemus alkaa napakasti kirjoittamalla esimerkiksi siitä, miksi haettava työtehtävä on sinusta mielenkiintoinen. Seuraavissa kappaleissa voit tuoda esille esimerkkejä apuna käyttäen osaamisesi, taitosi ja kokemuksesi. Lisäksi voit osoittaa motivaatiosi työtehtävään ja kertoa lopuksi palkkatoiveesi, jos sitä työilmoituksessa kysytään. Päätä hakemus kertomalla, että tulet mielelläsi työhaastatteluun sekä voit vastata mahdollisiin lisäkysymyksiin.

Hae aina työtehtävään sopivalla työhakemuksella

Yhdellä työhakemuksella ei voi hakea kaikkiin työpaikkoihin. Työhakemus on aina kohdennettava haettavan työtehtävän mukaan, sillä yleispätevä työhakemus ei herätä luottamusta tai osoita kaikkea tehtävään sopivaa osaamista. Työnantaja kiinnostuu sinusta todennäköisemmin, jos hakemuksesta käy helposti ilmi, että olet nähnyt vaivaa sekä työnantajaan että -tehtävään tutustumiseen ja käyttänyt aikaa pohtien omia vahvuuksiasi tehtävään. Käytä työpaikkailmoitusta ja työnantajan nettisivuja apunasi laatiessasi työhakemusta.

Sosiaalinen media työhakemuksessa

Joissakin työpaikoissa sosiaalisen median tuntemus sekä siellä esillä oleminen on olennaista työtehtävän kannalta. On erittäin tärkeää tarkastella sitä, miten näyt somessa sekä millaisia kuvia, mielipiteitä, tviittejä tai videoita tuotat tai jaat verkostollesi. Vaikka sosiaalinen media ei olisi työtehtävän kannalta olennaista, antaa se kuitenkin kuvan persoonastasi ja voi vaikuttaa työnantajan mielipiteeseen sinusta mahdollisena työntekijänä sekä yrityksen arvojen edustajana. Mielenkiintoinen, asiallinen ja persoonallinen näkyminen sosiaalisessa mediassa toimii työhakemuksen tukena, joten linkit LinkedIn-, Twitter- ja Instagram-profiileihin on hyvä sisällyttää napakkaan työhakemukseen.

Lataa tästä standardimuotoinen työhakemusmalli

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Vältä nämä työnhaun sudenkuopat
Lue myös: Arvoristiriidat repivät yhä useampaa työntekijää - psykologi kertoo, kuinka löytää omien arvojen mukainen työpaikka
Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”