Erityisesti näitä osaajia yritykset kaipaavat – ”Tarve osaavalle työvoimalle tulee kasvamaan”

Suomalaisyrityksillä on kovin pula ammatti- ja AMK-koulutetuista työntekijöistä. Kauppakamarikyselyn mukaan rekrytointihaasteiden syynä ovat hakijoiden puute, vähäinen työkokemus, kiihtynyt kilpailu työntekijöistä ja soveltumaton koulutus.

Suomalaisilla yrityksillä on pulaa erityisesti ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulun suorittaneista työntekijöistä, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta kyselystä.

Kauppakamarikyselyn mukaan lähes 60 prosentilla yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta ja 66 prosenttia yrityksistä kertoo osaajapulan rajoittavan yrityksen kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä.

Suurin syy rekrytointihaasteisiin on, ettei avoimiin tehtäviin ole riittävästi hakijoita. Myös hakijoiden vähäinen työkokemus, kiihtynyt kilpailu työntekijöistä ja soveltumaton koulutus ovat tärkeimpiä syitä osaajapulaan.

– Kovin tarve kohdistuu erityisesti ammatillisiin osaajiin ja tarve on toistunut kyselyissämme vuosittain. Yritysten näkemyksiä keskeisistä ratkaisuista on kuunneltava. Aivan keskeinen keino on kasvattaa merkittävästi osaajien maahanmuuttoa, sillä oma väestömme ei pitkällä aikavälillä tule kattamaan yritysten tarpeita, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola tiedotteessa.

Yli kaksi kolmannesta arvioi rekrytointitarpeen kasvavan parin vuoden aikana

Suhdannetilanne on vähentänyt yritysten rekrytointitarpeita. Näkymä lähitulevaisuudelle on kuitenkin positiivinen. Jopa 68 prosenttia yrityksistä arvioi rekrytointitarpeensa kasvavan tai kasvavan merkittävästi 2–3 vuoden aikajänteellä.

– Kyselyn mukaan yritysten tarve osaavalle työvoimalle tulee kasvamaan seuraavan parin vuoden aikana. Siksi toimia osaajapulan helpottamiseksi tulisi tehdä juuri nyt, jotta kasvanut tarve työvoimalle ei yllätä ja rajoita yritysten kasvupotentiaalia ja talouden elpymistä. Vaikka hallitusohjelma muuten ruokkii kasvua ja edistää kilpailukykyä, voi työvoiman saatavuus osoittautua merkittäväksi haasteeksi tulevina vuosina, Sipola sanoo.

Syyskuussa tehtyyn Kauppakamarien osaajakyselyyn vastasi 1154 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea.

Lähde: Keskuskauppakamari

Lue myös: ”Työ saa minusta parhaan version, kotiväki sen, mitä on jäljellä” – uraäidit kertovat karusta todellisuudesta
Lue myös: Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Vaikuttaa palkkaan, kertoo suomalaistutkimus
Lue myös: Toimistomelu häiritsee jopa kolmasosaa työntekijöistä
Lue myös: Tämä ristiriita johtaa yhä useammin työpaikan vaihtoon
Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi