Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Vaikuttaa palkkaan, kertoo suomalaistutkimus

Suomalaistutkimuksen mukaan elintapojen, sisäisen vuorokausirytmin ja tulotason välillä on yhteys.

Aikainen lintu madon nappaa, tiesi jo vanha kansa. Nyt sanonta on saanut vahvistusta, kun Oulun yliopiston tutkijat löysivät yhteyden sisäisen vuorokausirytmin ja palkkatulojen välillä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yökyöpelit voivat tienata vähemmän kuin aamuvirkut. Tutkimuksessa käsiteltiin ihmisen kronotyypin, eli sisäisen vuorokausirytmin vaikutusta tuottavuuteen ja sitä myöten tulotasoon.

Iltaisin aktiivisten ihmisten matalampien palkkatulojen taustalla vaikuttaa se, että yökyöpeleillä näyttää olevan enemmän huonoja elintapoja kuin aamuvirkuilla.

Elintapoihin kuuluvia riskitekijöitä ovat epäterveellinen ruokavalio, liiallinen alkoholinkäyttö, tupakointi, vähäinen liikunta tai liikunnan puute, korkea painoindeksi ja runsas ruutuaika vapaa-ajalla. 

Yhteys kronotyypin ja tulotason välillä havaittiin pääasiassa keski-ikäisillä miehillä, joilla vaikutus näkyi jopa neljä prosenttia alhaisempina keskimääräisinä palkkatuloina.

– Iltakronotyypit keräävät keskimäärin vähemmän inhimillistä, sosiaalista ja terveydellistä pääomaa. Vähäisempi työkokemus ja huonommat terveysvalinnat liittyvät keskimäärin matalampiin tuloihin keski-iässä, tutkijatohtori Andrew Conlin Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta kertoo tiedotteessa.

Havainnot ovat merkittäviä, sillä jopa 11 prosenttia väestöstä on iltavirkkuja. Heillä saattaa olla unihäiriöitä, eikä perinteinen kahdeksasta neljään ei ole heille välttämättä tuottavinta työaikaa

Tutkijat painottavatkin iltavirkkujen tunnistamisen ja huomioimisen tärkeyttä työpaikoilla.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat käyttivät tutkimusaineistonaan laajaa Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966:tta ja Suomen verohallinnon rekistereitä. Aineistossa tutkijat tarkastelivat erityisesti koulutusta, työkokemusta, elämäntapavalintoja ja yleisesti terveyttä. Tutkimustulos saatiin seitsemän vuoden seurannassa.

Lähde: Oulun yliopisto

Lue myös: Toimistomelu häiritsee jopa kolmasosaa työntekijöistä
Lue myös: Tämä ristiriita johtaa yhä useammin työpaikan vaihtoon
Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa
Lue myös: Työhaastattelu etänä – näin valmistaudut ja onnistut työhaastattelussa etäyhteydellä
Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi