Joka neljäs kärsii työuupumuksen oireista – tunnista riskit liikennevalomallin avulla

Mitkä ovat työuupumuksen oireet? Uusi kolmiportainen liikennevalomalli on luotu auttamaan tunnistamaan riskejä työuupumukseen.
Mitkä ovat työuupumuksen oireet?

Työuupumus on kyvyttömyyttä ja siitä johtuvaa haluttomuutta panostaa työhön. Sen neljä oiretta ovat krooninen väsymys, henkinen etääntyminen työstä, kognitiivisen toiminnan häiriöt ja tunteiden hallinnan häiriintyminen. 

Työterveyslaitoksen mukaan tällaisia oireita esiintyy joka neljännellä työssäkäyvällä suomalaisella. 

– Työuupumus on ollut sitkeä ongelma suomalaisessa työelämässä, ja usein työuupuneet ja heidän esihenkilönsä ja työtoverinsa kertovat, etteivät he ole ajoissa tunnistaneet oireita, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen tiedotteessa

Työuupumisriskin tunnistamiseksi on kehitetty liikennevalomalli, johon on laskettu raja-arvot todennäköiselle työuupumukselle (punainen alue) ja kohonneelle työuupumuksen riskille (keltainen alue). Riskiä työuupumukseen selvitetään kysymällä työntekijältä neljästä ydinoireesta.  

Suomi, Belgia ja Hollanti ovat ainoat maat, jossa työuupumukselle on asetettu raja-arvot. Malli on alun perin kehitetty Belgiassa. Työterveyslaitoksen hankkeessa sitä testattiin Suomessa ja raja-arvot ovat nyt samat kaikissa kolmessa maassa.  

Hankkeen pohjalta kehitetty uusi arviointimenetelmä ja sen käyttöön opastava käsikirja ovat vapaasti ja maksutta saatavilla. 

Työuupumus voi koskea ketä tahansa 

TTL:n mukaan 16,5 prosentilla, eli joka kuudennella suomalaisella työssäkäyvällä on kohonnut riski työuupumukseen. Todennäköisestä työuupumuksesta kärsi 7,4 prosenttia suomalaisesta työväestöstä. Tulokset ovat kesäkuulta 2021. 

Iän, sukupuolen ja koulutustason yhteydet työuupumukseen ovat hyvin matalat.  

– Julkisessa keskustelussa usein puhutaan esimerkiksi nuorten ja naisten erityisen korkeasta työuupumusoireilusta. Vaikka nuoret, naiset ja vähemmän koulutetut kokivat keskimäärin vähän yleisemmin työuupumusoireita, olivat erot muihin hyvin pienet, Jari Hakanen huomauttaa.  

– Työuupumus voi koskea ketä tahansa kuormittavissa ja puuttuvien työn voimavarojen olosuhteissa, hän jatkaa. 

Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Näin annat suoraa palautetta töissä
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”
Lue myös: Milloin itseään voi kutsua asiantuntijaksi? Uraohjaajien viisi vinkkiä työnhakuun

Katso avoimet työpaikat ja löydä parhaista sopivin. Jobly.fi