Kesätyö haussa? Näin nappaat ensimmäisen työpaikan

Sivustoltamme löydät tuhansia avoimia kesätyöpaikkoja ympäri Suomen. Sivustoa kannattaa seurata aktiivisesti, sillä avoimia työpaikkoja lisätään sivulle jatkuvasti pitkin kevättä.
Miten onnistun saamaan ensimmäisen oikean työpaikan, kun aikaisempaa työkokemusta ei ole tai kokemusta on hyvin vähän? Kokosimme vinkit avuksesi.
Ole avoin erilaisille työtehtäville
Jos sinulle ei vielä ole juurikaan kertynyt työkokemusta, kannattaa suhtautua avoimesti erilaisiin työpaikkoihin ja -tehtäviin. Kesätyöt ja työt opintojen ohella on hyvä tapa kokeilla työskentelyä erilaisilla aloilla, jos oma unelmaduuni on vielä haussa.
Hyödynnä verkostojasi
Sinulla on varmasti lähipiirissäsi useita opiskelujen, harjoittelujen ja muiden verkostojen kautta löytyneitä kontakteja. Kysy ihmeessä työmahdollisuuksista tuttaviltasi ja pyydä apua työn löytämiseksi. Työpaikka voi löytyä yllättävääkin kautta.
Kohdenna hakemuksesi ja tee taustatyöt
Vaikka työpaikkojen selailu, hakemusten kirjoittelu ja CV:n muokkaaminen on työlästä, juuri kyseiseen paikkaan kohdennettu työhakemus erottuu paremmin joukosta, kuin joka paikkaan lähetetty geneerinen massahakemus. Erityisesti motivaatio juuri kyseiseen tehtävään tai kyseiseen yritykseen on asia, jolla saat herätettyä rekrytoijan mielenkiinnon.
CV on tärkeä myös ensimmäistä työpaikkaa haettaessa
Tyypillisesti ansioluetteloon on tapana listata vähintään koulutus, työkokemus, kielitaito ja muut taidot, esimerkiksi IT-osaaminen. Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, voit kertoa esimerkiksi kouluprojekteista ja kursseista, luottamustehtävistä, vaihto-opiskelusta, harrastusten parissa hankituista taidoista ja vapaaehtoistoiminnasta. Nämä kaikki kertovat aktiivisuudestasi. Voit linkittää CV:lle myös työnhaun kannalta olennaiset some-tilit. Lisäksi voit lisätä esimerkiksi työnäytteitä tai linkkejä blogiisi tai verkkosivuillesi.
Oman osaamisen tunnistaminen ja siitä kiinnostavasti kertominen ovat tärkeitä taitoja työnhaussa. Käytä siis osaamisesi kartoittamiseen aikaa ja tee pohjatyö kunnolla.
Kuvalla jäät mieleen
Vaikka ulkonäölläsi ei olisi mitään merkitystä hakemasi työn kannalta, liitä hakemukseesi tai CV:seesi kuva. Näin jäät paremmin rekrytoijan mieleen, sillä moniin työpaikkoihin voi tulla satojakin hakemuksia.
Ole rohkeasti oma itsesi
Työhakemusta kirjoittaessa tai työhaastattelutilanteessa tulee joskus vahingossa esitettyä jotakin muuta kuin mitä on, esimerkiksi vastaamalla kysymyksiin sellaisilla vastauksilla, joita olettaa työnantajan haluavan kuulla. Näin tulee kuitenkin helposti sorruttua kliseisiin, etkä jää mieleen. Rekrytoinnissa yksi tärkeimmistä asioista on työnhakijan persoonan yhteensopivuus yrityksen kulttuuriin, joten ole rohkeasti oma itsesi.
Bonusvinkki: Muista kirjallinen työsopimus
Kun onnistut saamaan kesätyöpaikan, yleensä työsuhteesta tehdään kirjallinen työsopimus automaattisesti. Jos työnantaja ei sitä jostain syystä erikseen tarjoa (esim. jos menet töihin tutun firmaan), kirjallinen sopimus kannattaa kuitenkin pyytää. Vaikka suullinen sopimus on yhtä lailla molempia osapuolia sitova, on kirjallisesta sopimuksesta helpompi tarpeen vaatiessa todentaa sovitut asiat.
Artikkeli julkaistu vuonna 2019.