Saitko työtarjouksen, mutta haluat vielä katsella muita vaihtoehtoja? Toimi näin
Työnhaussa voi tulla eteen myös positiivisia ongelmia. Joskus kahden paikan välillä voi olla vaikea valita. Vielä kinkkisempi tilanne on, jos saat työtarjouksen samalla, kun haastattelut muualle ovat vielä kesken tai haluat vielä katsella muita vaihtoehtoja.
Varmaa paikkaa ei halua päästää käsistä, mutta myös muualle vaikuttaa olevan hyvät mahdollisuudet. Mitä tehdä?
Tässä kohtaa on hyvä pohtia omaa tilannetta. Jos uutta työpaikkaa ei ole pakko saada nopeasti, tarjouksia on yleensä varaa kilpailuttaa. Joskus taas tarjottuun tilaisuuteen on fiksumpi tarttua suoraan.
Pyydä harkitsemisaikaa
Joka tapauksessa työtarjoukseen on hyvä vastata mahdollisimman nopeasti. Voit kuitenkin sanoa tarvitsevasi hieman harkitsemisaikaa.
Kerro olevasi innostunut tarjouksesta ja kysy, milloin he tarvitsevat vastauksen tai allekirjoitetun työsopimuksen. Muista kuitenkin, että liian kauan ei kannata vetkutella - viikko on jo pitkä aika.
Tilanteesta riippuen voit kertoa, että olet vielä menossa haastatteluun toiseen paikkaan tai odotat sieltä vastausta. Rehellisyyttä usein arvostetaan, mutta toisaalta asiasta kertominen voi jättää rekrytoijalle tunteen, että pidät yritystä kakkosvaihtoehtona.
Kysy aikatauluista
Ota yhteyttä yrityksiin, joissa olet käynyt haastattelussa, mutta et ole saanut vielä tarjousta. Halutessasi voit kertoa, että olet saanut työtarjouksen muualta ja toivot nopeaa vastausta. Jos haastattelut ovat jo takana, voit odottaa vastauksen tulevan pian.
Jos taas rekrytointiprosessi on vielä kesken, eli esimerkiksi kakkoshaastattelu on käymättä, kannattaa yrittää sopia, voiko aikataulua nopeuttaa.
Lähtökohtaisesti toista työtarjousta kannattaa odottaa vain, jos sen saaminen tuntuu hyvin todennäköiseltä. Siksi yritykset, joista et ole saanut vielä kutsua haastatteluun, kannattaa tässä vaiheessa yleensä jättää pois laskuista.
Viimeinen vaihtoehto
Yksi vaihtoehto on ottaa työ vastaan ja odottaa, nappaako toisaalla. Voit myös yrittää sopia aloituksen esimerkiksi kuukauden päähän, jolloin saat aikaa katsoa kortit muista paikoista.
Kannattaa kuitenkin miettiä kahteen kertaan, onko edellä mainittu järkevää.
Rekrytointi on yrityksille kallista ja aikaavievää. Piirit ovat työelämässä pienet, ja tämänkaltainen kikkailu voi helposti pilata maineesi. Mitään laitonta siinä ei kuitenkaan ole - koeajan puitteissa työsuhteen voi purkaa ilman irtisanomisaikaa.
Jos kuitenkin päätät tehdä näin ja otat työpaikan muualta vastaan, kerro siitä suoraan ja mahdollisimman nopeasti ensimmäiselle työnantajalle. Hyvällä tuurilla he saavat silloin jonkun toisen tilalle ilman uutta rekrykampanjaa.
Lue myös: Valinta kahden työpaikan välillä – mitä ottaa huomioon?
Lue myös: Arvopohjaista työnhakua – ensimmäisenä maailmassa
Lue myös: Ensimmäinen työpäivä edessä uudessa työssä? Katso vinkit, joilla onnistut
Lue myös: 5 pahinta mokaa työhaastattelussa – näin vältät ne
Katso avoimet työpaikat
Artikkeli julkaistu vuonna 2022.