Valinta kahden työpaikan välillä – mitä ottaa huomioon?

Tilanne, jossa sinulle on tarjottu kahta työpaikkaa, siirtää päätösvallan työnantajilta sinulle. Valinta voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa. Etenkin, jos työpaikat ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Kuinka päättää kumman työpaikan valitsee? Entä mistä voi tietää, tekeekö oikean valinnan?

Ennen kuin teet päätöksesi, pidä huoli, että tiedät varmasti yksityiskohdat kummastakin työstä. Kerää huolellisesti tietoa yrityksistä ja tulevasta työnkuvastasi. Jos teet valintasi pelkän palkkatiedon pohjalta, et välttämättä ole lopulta tyytyväinen valintaasi.

Vertaile hyvät ja huonot puolet

Voit listata molempien työpaikkojen hyvät ja huonot puolet, ja vertailla niitä rinnakkain. Näin saat konkreettisemman käsityksen kummastakin paikasta ja sinun on helpompi tehdä päätös.

Vertaile muun muassa näitä asioita valitessasi työpaikkaa:

  • Palkka ja mahdolliset lisät
  • Työaika, työtunnit
  • Työpaikan sijainnin käytännöllisyys
  • Etätyömahdollisuudet
  • Työsuhde-edut (esim. puhelin, auto, lounas, kuntosali, yhteistyökumppaneiden edut jne.)
  • Työterveyshuollon laajuus
  • Työn mielekkyys ja merkityksellisyys
  • Työpaikan arvot ja millaisia vaikutuksia yrityksellä on
  • Kuinka paljon vastuuta sinulla olisi?
  • Mahdollisuudet edetä uralla

Eri ihmiset arvostavat erilaisia asioita. Siksi on hyvä tiedostaa, mitkä ominaisuudet ja edut ovat juuri sinulle tärkeimpiä uudessa työssä. Jos haluamastasi työpaikasta puuttuu jokin tietty etu, joka olisi sinulle tärkeä, mieti olisiko se mahdollisesti neuvoteltavissa.

Arvopohjaisuus

Yhä useampi työntekijä on kiinnostunut palkan ja oman työnkuvan lisäksi siitä, miten yhteinen työ vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Työpaikan kanssa halutaan yhä useammin jakaa arvot. Pohdi kumpi työpaikka tuntuu enemmän sinunlaiseltasi? Kumman yrityksen arvot vastaavat paremmin omiasi?

Jobly mahdollistaa ensimmäisenä työnhakupalveluna maailmassa arvopohjaisen työnhaun. Näytämme, miten yritys vaikuttaa yhteiskuntaan, tietoon, terveyteen ja ympäristöön. Joblyssa yritysten nettovaikutusprofiilit ovat näkyvillä työpaikkailmoituksissa ja lisäksi työpaikkoja on mahdollista hakea ja suodattaa positiivisten vaikutusten perusteella. Nettovaikutusdata tuo esiin yritysten vaikutuksia perinteisiä vastuullisuusmittareita kattavammin ja tukee työnhakijan päätöksentekoa. Lue lisää arvopohjaisesta työnhausta.

Huomioi mahdolliset vaaran merkit

Muistele työhaastattelutilannettasi, näitkö merkkejä esimerkiksi myrkyllisestä työyhteisöstä tai työntekijöiden liiallisesta työkuormasta? Tapasitko haastattelussa tulevan esimiehesi, tulitko hyvin toimeen hänen kanssaan?

Vaikka on järkevää punnita työpaikkojen etuja ja haittoja objektiivisesti, omaa intuitiotaan ei kannata aliarvioida. Jos toinen työpaikoista tuntuu enemmän oikealta valinnalta, se todennäköisesti on parempi vaihtoehto.

Kieltäydy ammattimaisesti toisesta työstä

Kun teet päätöksen hyväksyä toinen työtarjous, muista myös ilmoittaa kielteinen päätös kohteliaasti toiselle yritykselle. Kiitä työtarjouksesta ja jätä hyvä vaikutelma itsestäsi. On aina hyvä jättää ovi auki mahdolliselle yhteistyölle tulevaisuudessa.

 

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Arvopohjaista työnhakua - ensimmäisenä maailmassa
Lue myös: Mikä on arvopohjainen työnhaku?
Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”