Erikoislääkäriksi Lappeenrannassa: Keskussairaalassa panostetaan kouluttamiseen ja oppimiselle on aikaa

Nuorelle lääkärille erikoistumispaikan valinta on ratkaisevan tärkeä koko myöhemmälle työuralle: Oppiminen vaatii aikaa, hyviä opettajia sekä tasapainoa erikoistumisen ja muun elämän välillä.
EKHVA:n erikoistuvia lääkäreitä

Matka ei olekaan niin pitkä! Helsingin yliopistossa lääkäriksi opiskellut Petra Nygren halusi varmistaa erikoistumispaikkansa hyvissä ajoin ennen lisensiaatiksi valmistumista ja otti yhteyttä Lappeenrannan keskussairaalaan. Tulevia erikoistumisopintoja suunnitellessa oli iloinen yllätys, kun juna-aikataulut kertoivat välimatkan olevan Helsinkiin vain kaksi tuntia.

Siitä on ollut hyötyä, kun erikoistuminen vihdoin alkoi ja Nygren muutti puolisonsa kanssa Lappeenrantaan.

"IT-alalla työskentelevä puolisoni on käynyt tarvittaessa Helsingissä päiväreissullakin."

Lappeenrantaan Nygrenin houkutteli Etelä-Karjalan hyvinvointialueen keskussairaalan pieni koko verrattuna yliopistosairaaloihin. Nygren oli kuullut, että keskussairaaloissa erikoistuvat lääkärit pääsevät tekemään enemmän potilastyöltä, sillä heistä ei kilpaile suuri määrä erikoistuvia lääkäreitä.
 
”Yliopistosairaaloissa on enemmän synnytyksiä ja sektioista tulisi niissä lukumääräisesti enemmän kokemusta. Mutta täällä minulla on enemmän aikaa miettiä niitä synnyttäjiä, jotka talossa ovat."

Kokeneet kollegat tukevat ja opettavat

Lappeenrannan keskussairaalassa seniorituki on jatkuvasti läsnä ja sitä annetaan paljon – tukevassa, mukavassa ilmapiirissä. Kun Nygren teki ensimmäisenä sektionsa, ohjaava erikoislääkäri auttoi leikkausviillon käsituntuman löytämisessä kirjaimellisesti kädestä pitäen.

"Polilla ei joudu sukeltamaan syvään päätyyn – tekemään päätöksiä yksin liian aikaisin, kun osaamista ei oikeasti vielä ole. Konsultoiva erikoislääkäri on tullut jokaisella kerralla halutessani paikalle, jolloin olemme voineet yhdessä miettiä potilaan asioita."

Nygren pitää tärkeänä, että erikoistumisopinnoissa on oikeasti aikaa uuden tiedon omaksumiselle. Kiireettömän opetuksen ja muun tuen edellytyksenä hän pitää rauhallista työtahtia. Lappeenrannan keskussairaalassa erikoistuvien lääkärien potilasajat ovat aina 40 minuuttia pitkiä.

"Kun aikaa on riittävästi, anamneesia tehdessä voi pyytää erikoislääkärin paikalle ja pysyä edelleen aikataulussa. Se on todella tärkeää."

Joustavuus pitää elämän tasapainossa

Moni erikoistuva lääkäri aloittaa Lappeenrannassa Nygrenin tavoin kolmen-kuuden kuukauden kokeilujaksolla. Nygren päätti pian aloituksen jälkeen jatkaa omaa työsopimustaan puolen vuoden mitasta. Näin hän ehtisi paneutua mahdollisimman hyvin naistentauteihin erikoisalana ennen päätöstä jatkosta, ja sekä erikoisala että sairaala tuntuivat mukavilta.

Jokaisen erikoistuvan lääkärin yksilöllisten tarpeiden huomioiminen näkyy esimerkiksi tutkimusvapaissa. Nygren on tehnyt väitöstyötään toisesta opiskeluvuodesta alkaen. Kriittisen tärkeän julkaisun viimeisteleminen asettui päällekkäin alkuperäisen erikoistumisen alkamisen ajankohdan kanssa, mutta siirrosta oli helppo sopia. Lisäksi Nygren on tutkimusvapaalla viikon joka kuukaudesta.

"Se on oikeasti sairaalamaailmassa harvinaista. Joustavuuden ansiosta saan tasapainoisesti edistettyä väitöstyötäni ja pääsen samalla työmaailmaan."

Tälle polulle Etelä-Karjala on tarjonnut viihtyisän aloituksen.

"Ihmiset ovat mukavia, arki tuntuu rauhalliselta ja ympärillä on kaunista luontoa. Ja sairaalassa ihmiset tuntevat toisensa – siellä on paljon minuun vetoavia puolia."

Etelä-Karjalan keskussairaala ja Medisiinen osaamiskeskus saivat täydet viisi tähteä Suomen Lääkäriliiton ja Nuorten Lääkärien Yhdistyksen vuoden 2023 Koulutuspaikkakyselyssä.

Avoimet työpaikat

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

LIITY PSYKOLOGIEN ETUJOUKKUEESEEN!

Pohditko omaa ammatillista suuntaasi tai onko sinulla herännyt ajatus, että maiseman vaihdos voisi olla ajankohtaista? Haluaisitko tulla tutustumaan Etelä-Karjalaisen Etujoukkueemme monipuolisiin työmahdollisuuksiin ja tulla katsomaan miltä arki edelläkävijöiden joukossa näyttää?
Lue lisää

Etelä-Karjalan hyvinvointialue EKHVA

IHMINEN SE ON LÄÄKÄRIKIN Tule meille töihin. – Täällä sie voit olla sellainen kuin olet.
Lue lisää