Tuntuuko työnhaku rankalta? Psykologi kertoo vinkit, joilla selätät stressin

Psykologin mukaan stressi ja ahdistus ovat täysin normaaleja tunteita haastavissa tilanteissa. Näillä vinkeillä voit helpottaa työnhaun aiheuttamaa stressiä.

Lähes jokaisella on kokemusta työnhaun aiheuttamasta stressistä. Se on normaalia, mutta joskus stressi saattaa aiheuttaa ongelmia jaksamiseen.

– Oma elämäntilanne luonnollisesti vaikuttaa työnhaun aikana koettuun stressiin. Työttömänä työnhakijana paine löytää töitä on kovempi kuin työllisenä, kertoo MIELI ry:n työhyvinvointipäällikkö, psykologi Marjo Lehtinen.

Työnvaihtajien yleisiä syitä vaihtaa työpaikkaa ovat usein osaamisen kasvattaminen, uralla eteneminen ja palkka. Myös johtamisen haasteet ja työpaikan ilmapiiri ovat monella alalla isoja työpaikan vaihtamisen syitä.

Nuorilla ja opiskelijoilla työnhaun stressi voi myös olla erityyppistä. Harjoittelupaikan löytäminen voi olla kriittistä opintojen etenemisen kannalta. Toisaalta myös kesätyöpaikan saaminen on tärkeää elämän rahoittamisen vuoksi.

Myös ensimmäisten oman alan paikkojen hakeminen voi turhauttaa, jos ilmoituksissa on vaatimuksena vuosien työkokemus.

Työnhausta johtuva stressi on normaalia

– Työnhaun aikana joutuu käymään läpi monenlaista pohdintaa. Olisiko tämä unelmaduunini, vastataanko hakemuksiini, pitäisikö jäädä odottamaan vai hakisinko heti jotain muuta, Lehtinen sanoo.

Stressi ei ole välttämättä paha asia. On edistävää ja energisoivaa stressiä, joka saa tarttumaan toimeen. Toisaalta liiallinen ja pitkittynyt stressi voi toimia käänteisesti ja lamauttaa.

Aiemmat huonot kokemukset esimerkiksi muutosneuvotteluista voivat aiheuttaa myös kolauksen ammatilliseen itsetuntoon, mikä saattaa tehdä uuden työn hakemisesta haastavampaa.

Myös haastattelut ovat helposti stressin paikka

– Erityisesti nuoremmilla työnhakijoilla ensivaikutelman tekeminen voi jännittää ja tuoda paineita. Se voi vaikuttaa suoritukseen haastattelutilanteessa ja johtaa siihen, että ei saa itsestään parasta irti. Toisaalta jos ei edes pääse haastatteluihin, voi sekin olla lamauttavaa.

Lehtisen mukaan nämä ajatukset ovat yleisiä, kun kokemusta työnhausta ei ole ehtinyt kertyä paljoa. Iän ja kokemuksen myötä itsetuntemus vahvistuu, mikä helpottaa myös haastattelutilanteita.

Näin helpotat stressiä työnhaun aikana

Kaikessa stressinhallinnassa perusasioista huolehtiminen on tärkeää.

– Syöminen, juominen, liikunta ja uni ovat peruspilareita. Ja se, että palautuu ja saa muuta ajateltavaa esimerkiksi sosiaalisten suhteiden ja mielekkään muun tekemisen kautta, Lehtinen sanoo.

Stressi tai ahdistus ovat täysin normaaleja tunteita haastavissa tilanteissa. Jännitys ei ole poikkeuksellista, kun joku ulkopuolinen arvioi omaa osaamista.

– On tärkeää tunnistaa omia oireita ja arvioida itse, kuinka voi. Onko koettu stressi enää normaalia? Joskus stressi voi muuttua suhteettomaksi ja pitkittyä, jolloin ammattiapu voi olla tarpeen.

Esimerkiksi MIELI ry:n sivuilta löytyvät hengitys- ja rentoutusharjoitukset auttavat tutkitusti akuuttiin ahdistuksen tunteeseen, jos esimerkiksi heräilee yöllä ilman, että saa uudestaan unta, hengitys muuttuu pinnalliseksi stressin takia tai jos pinna tuntuu kiristyvän normaalia kovemmin.

Lehtinen kannustaa lisäksi tarkkailemaan, miten puhuu itselleen. Onko sisäinen puhe itseä sättivää vai kannustavaa?

– Itsemyötätunto on tärkeää. On hyvä harjoitus miettiä, että miten puhuisi hyvälle ystävälle samassa tilanteessa, hän sanoo.

Oman osaamisen tunnistaminen parantaa itsetuntemusta ja tukee työnhakua.

– Oma osaaminen on usein vähän hähmäinen möykky itselle ja siksi sitä kannattaa aktiivisesti pohtia. Esimerkiksi Sitran sivuilta löytyy työkaluja, jotka auttavat löytämään asioista itsestään, jotka auttavat työnhaussa ja haastatteluissa.

On hyvä muistaa, että kaikki joutuvat hakemaan töitä elämänsä aikana. Lähes jokaisella on siitä kokemusta ja monella myös pitkittyneestä työnhausta.

– Vertaistuki ja kaverille asiasta puhuminen on tärkeää, Lehtinen sanoo.

Tervettä työelämää

Mielenterveyssyistä aiheutuvien sairauspoissaolojen määrä on voimakkaassa kasvussa Suomessa. Työnhakupalvelu Jobly ja MIELI ry julkaisevat yhteistyössä työelämän mielenterveyttä käsitteleviä artikkeleja, joiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja edistää työhyvinvointia. 

Lue myös: Iskivätkö muutosneuvottelut? Asiantuntijat kertovat, kuinka selvitä ahdistuksesta
Lue myös: Yhä useampi uupuu työssään – nämä oireet tulevat usein yllätyksenä
Lue myös: Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Vaikuttaa palkkaan, kertoo suomalaistutkimus
Lue myös: ”Työ saa minusta parhaan version, kotiväki sen, mitä on jäljellä” – uraäidit kertovat karusta todellisuudesta
Lue myös: Oletko kokeillut helpointa tapaa parantaa työhyvinvointia? ”Suosittelen sitä kaikille”, sanoo asiantuntija

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi