Maailmantilanne toi täyskäännöksen Anne-Marin, 34, uralle - “Jäin tyhjän päälle”

Matkaoppaat-sarjasta tuttu Anne-Mari Planting sai lopullisen sysäyksen vaihtaa alaa, kun korona ajoi hänen työnantajansa konkurssiin. Media-alalle kouluttautunut helsinkiläisnainen kertoo nyt, miten täyspysähdys avasi ovet unelmille.
Anne-Mari Planting

Helsinkiläisellä Anne-Mari Plantingilla, 34, oli takanaan kymmenen vuoden ura matkailualalla, kun korona vei työt alta keväällä 2020. Tuolloin matkaoppaana ja lentoemäntänä työskennellyt Anne-Mari päätti lähteä tavoittelemaan unelmiaan media-alalla. 

Haave media-alan töistä oli kypsynyt jo pidemmän aikaa. 

– Olin aina haaveillut urasta näyttelijänä. Se kuitenkin vähän kosahti nuorena, kun en päässyt Kallion lukioon. Jouduin vähän tuuliajolle, koska en tiennyt mitä tehdä. Päädyin sitten matkailualan kouluun, koska se oli toinen intohimoni, Anne-Mari kertoo. 

Työskenneltyään pari kautta matkaoppaana hän lähti mukaan Matkaoppaat-tv-sarjaan. Siinä yhdistyivät esiintyminen ja matkailu. 

Työ oli mielekästä ja vauhdikasta, mutta myös rankkaa. Vapaapäiviä oli yleensä vain kerran viikossa, eikä palkka ollut kummoinen. Toki työsuhdeasunto kompensoi tilannetta. 

– Sitten lähdin lentämään. Niinhän sitä sanotaan, että matkaoppaiden hautausmaa on lentokoneet, hän nauraa. 

Anne-Mari työskenteli lentoemäntänä seitsemän vuoden ajan. Pääasiassa lomalennoilla, joiden rento tunnelma sopi entiselle matkaoppaalle.  

– Siinä sitten lentelin onnellisena, kunnes tuli korona ja työt loppuivat. Lentoyhtiö meni konkurssiin ja jäin tyhjän päälle. Olin kuitenkin ollut kymmenen vuotta matkailualalla ja siitä oli muodostunut osa identiteettiä. 

Hän vietti kesän mökillä, mutta kun työmahdollisuudet eivät syksyyn mennessä palautuneet ennalleen, oli jotain tehtävä. 

Anne-Mari alkoi katsella uusia mahdollisuuksia ja silmiin osui media-alan koulutuspaikka radiolinjalla. Hän valmistui viime keväänä ja on nykyisin täysin media-alalla. Hän tekee Matka floppaa -podcastia ja tekee erilaisia juontokeikkoja. 

– Ajatus opiskelusta oli pyörinyt mielessä jo parin vuoden ajan, mutta en kyllä tiedä olisinko koskaan lähtenyt kouluttautumaan ilman koronaa. Ajattelin aina, että ensi vuonna sitten. 

Hän uskoo, että matkailualalla opittu tilannetaju ja sanavarmuus ovat olleet hyödyksi myös uudella alalla.  

– Ne ovat kyllä tukeneet toisiaan. Kyllä juontamisessakin ja suorissa lähetyksissä saattaa sattua kaikennäköistä.  

Koronan aiheuttama pakkopysähdys ohjasi hänet toteuttamaan unelmaansa. Nyt hän haluaakin kannustaa muita tavoittelemaan rohkeasti unelmiaan.  

– Haluaisin sanoa, että kannattaa lähteä hakemaan sellaista, mistä tykkää. Etenkin jos tekee työtä, joka ei tunnu antavan mitään, sitten kannattaa harkita sitä hyppyä. Itse en ainakaan pystyisi tekemään sellaista työtä, mistä en tykkää. 

Tarttumisen arvoisia tilaisuuksia

Sinun ei tarvitse olla paras löytääksesi työpaikan. Riittää, että olet sopiva. Sopivuuteen vaikuttavat erilaiset taustat ja työkokemukset, kovat ja pehmeät taidot sekä arvomaailmat. Jobly on uusi työnhakupalvelu, josta löydät juuri sinulle sopivia tarttumisen arvoisia tilaisuuksia.

Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi