Työnantajan tarjoama palkka ei kohtaa palkkatoiveesi kanssa? – Kysymyksiä palkkakeskustelun tueksi

Harva meistä on neuvottelutilanteessa kuin kala vedessä, moni kokee esimerkiksi palkkaneuvottelun jopa ahdistavana keskusteluna. Kokosimme avuksesi muutamia kysymyksiä, joista voi olla sinulle hyötyä, jos alkuperäinen palkkatoiveesi ja työnantajan tarjoama palkka eivät kohtaa.

Mene palkkaneuvotteluun itsevarmasti ja kysy muutama näistä kysymyksistä, annat samalla hyvän vaikutelman itsestäsi.

Kysymyksiä palkkaneuvotteluun

Onko palkassa neuvotteluvaraa?

Peruskysymys, joka kannattaa kysyä, jos sinulle tarjottu palkka ei vastaa toivettasi. Älä tyrmää tarjottua palkkaa siltä seisomalta, sen sijaan kysy, onko palkasta mahdollista keskustella.

Joissakin firmoissa tiettyihin tehtäviin on varattu tietty palkka ilman joustovaraa. Jos palkka ei ole neuvoteltavissa, siitä on turha jäädä inttämään. Silloin on vain päätettävä tarttuako tarjoukseen vai ei. Usein kuitenkaan palkkatasoa ei olla suoraan määritelty ja siinä on jonkin verran liikkumavaraa.

Onko muista eduista mahdollista neuvotella palkan lisäksi?

Vaikka yritys ei olisi valmis joustamaan palkassa, ei se vielä tarkoita, että keskustelu loppuu saman tien. On hyvä keskustella kokonaisuudesta, mukaan lukien edut ja kannustinpalkkiot. Jos olet vaihtamassa työpaikkaa, kannattaa esimerkiksi kysyä, saatko pitää nykyiset lomapäiväsi.

Mihin palkka perustuu? 

On tärkeää olla perillä markkinoiden keskimääräisestä palkkatasosta sijainnillasi, jotta voit sovittaa sen yhteen kokemuksesi kanssa. Kun esität tällaisen kysymyksen työnantajalle, voit osoittaa tehneesi kotiläksysi palkkatoivetta määritellessäsi. 

Mistä asioista palkka koostuu?

Peruspalkan lisäksi palkka voi koostua esimerkiksi lisistä, kuten ilta- ja yötyölisät, sekä henkilökohtaisista bonuksista. On hyvä olla tietoinen, mistä asioista palkka koostuu.

Kuinka tulevat palkankorotukset määritellään?

Etenkin jos aloituspalkka on mielestäsi liian matala, on hyvä kartoittaa, milloin palkkaa on mahdollista korottaa ja millä perusteella.

Kuinka samassa asemassa olevien henkilöiden ura on yleensä kehittynyt ajan myötä?

Tämän kysymyksen esittäminen kertoo hyvin motivaatiostasi ja halustasi kehittää osaamistasi yrityksen sisällä.

Saisinko tämän myös kirjallisena?

Kun palkkaukseen liittyvät yksityiskohdat ovat selvillä, on hyvä pyytää ne myös kirjallisessa muodossa.

Kysymyksiä nykyisille työntekijöille

Suurin osa yllä olevista kysymyksistä liittyy uuden työntekijän palkkaneuvotteluihin. On hyvä huomioida, että nykyisenkin työntekijän kannattaa keskustella palkankorotuksesta, jos sinusta tuntuu, että olet alipalkattu tai varsinkin siinä tapauksessa, jos sinulle on tarjottu toista työtä ja harkitset siirtymistä uuden yrityksen palvelukseen.

Jos olet työskennellyt yrityksessä jo jonkin aikaa, voit keskustella siitä, miten panostuksesi ovat edesauttaneet yritystä menestymään. Tässä kaksi kysymystä neuvottelujen aloittamiseksi:

Mikä on mielestäsi tärkein panokseni yrityksessä?

Sen sijaan, että kertoisit itse saavutuksistasi, näin on mahdollista saada esihenkilö muistuttamaan itse itseään niistä tekijöistä, joista sinua arvostetaan kyseisessä yrityksessä. Tämän jälkeen voit jatkaa asian käsittelyä ja kertoa, että haluaisit keskustella siitä, pitäisikö palkkatasosi tarkistaa.

Toinen yritys yrittää rekrytoida minua erittäin aggressiivisesti. Onko sinulla ehdotuksia siitä, mitä minun kannattaisi tehdä?

Sen sijaan, että vaadit lisää palkkaa lähdöllä uhkailemalla, ilmaisemalla asian näin, teet pomostasi ongelmanratkaisijan ja samalla annat hänelle oikeudenmukaisen mahdollisuuden vastatarjoukseen.

Äänensävy ja sanamuodot, joilla esität asiasi, ovat äärimmäisen tärkeitä. Pidä mielessä, että tässä et esitä vaatimuksia, vaan kysyt pikemminkin neuvoa.

 

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Vältä nämä työnhaun sudenkuopat
Lue myös: Millainen on hyvä työhakemus?
Lue myös: Arvoristiriidat repivät yhä useampaa työntekijää - psykologi kertoo, kuinka löytää omien arvojen mukainen työpaikka
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Artikkeli julkaistu vuonna 2023.