Työnhaku työttömänä – kuinka säilyttää itsevarmuus ja motivaatio?

Työttömänä työn hakeminen on aivan erilainen tilanne kuin työnhaku töiden ohessa. Useiden hylkäävien rekrytointipäätösten saanti voi tuntua paljon raskaammalta kuin työssäkäyvänä, ja syödä itsetuntoa. Etenkin jos työttömyys on jatkunut pidempään.

Kuinka lisätä ja ylläpitää itsevarmuutta työnhaussa?

Tiedä mitä haluat

Kun tiedät, mitä osaat ja haluat tehdä, on sinun helpompi rajata avoimista työpaikoista sinua aidosti kiinnostavat. Vaikka ensi alkuun vaikuttaisikin siltä, että pienennät mahdollisuuksiasi asettamalla kriteereitä, työnhaku muuttuu usein tuloksellisemmaksi, kun se ei ole enää hakuammuntaa, vaan systemaattista toimintaa.

Tunne vahvuutesi

Kaikki lähtee itsetuntemuksesta. Omia vahvuuksiaan voi opetella tunnistamaan erilaisten harjoitusten tai mindmappien avulla. Työnhaun kannalta on myös olennaista osata myydä ja markkinoida omaa osaamistaan.

Hyödynnä aikaisemmat kokemuksesi työnhaussa

Jokaisesta työhaastattelusta voi oppia jotain – sellaisistakin, jotka ovat menneet pieleen. Luonnollisesti epäonnistuminen harmittaa, mutta voit joko velloa turhautumisessasi tai käyttää tilaisuuden kehittymiseen. Jos kompastuit johonkin hankalaan kysymykseen edellisessä haastattelussasi, varmista, että olet valmistautunut vastaamaan siihen ensi kerralla.

Myös hylkäyspäätöksistä voi oppia. Jos sinua ei valita haluamaasi työhön, kysy ihmeessä palautetta haastattelustasi, sillä kaikki työnantajat eivät automaattisesti anna palautetta. Vaikka kritiikin vastaanottaminen ei ole aina mukavaa, voit saada palautteesta arvokasta tietoa vahvuuksistasi ja heikkouksistasi, mistä on sinulle hyötyä tulevaisuudessa.

Kehitä osaamistasi ja täytä CV:täsi

Työttömänä on helppo tuntea syyllisyyttä, jos ei ole jatkuvasti etsimässä töitä ja lähettämässä hakemuksia. Tämä ei ole kuitenkaan pidemmän päälle terveellistä, vaan työttömänäkin elämässä pitää olla muuta sisältöä kuin työnhaku.

Uudesta harrastuksesta voi saada inspiraatiota ja lisäbuustia myös työnhakuun. Itsenäisesti uusien taitojen opettelu kertoo myös työnantajille aktiivisuudestasi.

Yksi lähestymistapa itseluottamuksen kerryttämiseen on vapaaehtoistyö. Sen lisäksi, että saat CV:seesi uutta sisältöä, tutkimukset ovat osoittaneet, että toisten auttaminen on myös hyväksi mielenterveydelle.

Miten säilyttää motivaatio työnhakuun työttömänä?

Motivaatio työnhaussa on merkittävä asia. Rekrytointikonsulttien mukaan hakijan motivaatio työpaikkaa kohtaan on yksi tärkeimmistä rekrytointikriteereistä. On kuitenkin myös tärkeää onnistua säilyttämään motivaatio itse työnhakua kohtaan. Lipun pitäminen korkealla ei aina ole helppoa, jos negatiivisia kokemuksia on ollut paljon.

Suhtaudu työnhakuun kuin se olisi työtä

Työttömänäkin säännöllisestä päivärutiinista kiinni pitäminen on yksi tapa minimoida masennusriskiä. Luo itsellesi päivittäinen aikataulu ja noudata sitä.

Luo itsellesi työnhakuun rauhallinen työtila, jossa ei ole liikaa virikkeitä tai häiriötekijöitä, jotka vievät keskittymiskykysi pois olennaisesta. Yksi vaihtoehto on myös mennä esimerkiksi kirjastoon. Työskentely muiden keskittyneiden ihmisten ympäröimänä voi auttaa itseäsikin keskittymään.

Aseta itsellesi päivittäisiä tavoitteita

Jos päätavoitteenasi on löytää uusi työpaikka, päivittäisen motivaation ylläpitämiseksi auttaa, kun jaat sen pienempiin osiin. Voit päättää esimerkiksi edellisenä päivänä tehtävät, jotka sinun on suoritettava seuraavan päivän kuluessa. Varmista, että tavoitteesi ovat realistisia, mitattavia, saavutettavissa olevia ja ajallisesti mahdollisia.

Esimerkkejä päivätavoitteista:

  • Yhteydenotto rekrytoijalle ja tapaamisen sopiminen
  • Työnhakuprofiilin luonti verkkoon
  • Työhakemuksen tekeminen ja lähetys
  • Ota yhteyttä johonkin sinua kiinnostavaan yritykseen ja kysy työmahdollisuuksista
  • CV:n päivittäminen ja freesaus
  • Ota yhteyttä kolmeen kontaktiin verkostossasi

Rakenna verkostoasi (ja hyödynnä sitä!)

Uutta työtä etsiessä, voi olla hyödyllistä keskustella sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat (tai ovat olleet) samassa veneessä kanssasi. Heiltä saat tukea ja ymmärrystä tilanteeseesi.

Laajentamalla verkostojasi voit saada myös vinkkejä alallasi avautuvista työpaikoista. Jos verkostosi on pieni, voit liittyä somen ammattilaisryhmiin tai käydä erilaisissa tapahtumissa, jossa voi verkostoitua ammatillisesti.

Kannattaa rohkeasti kertoa omasta työnhaustaan, sillä et voi tietää, mistä ja miten seuraava työpaikkasi löytyy.

 

Jos työnhakusi ei tuota tulosta kaikista ponnisteluistasi huolimatta, kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi henkilökohtaisesta CV-sparrista tai keskustelusta uravalmentajan kanssa olla apua.

Tsemppiä työnhakuun!

Lue myös: Miten tuoda esille omaa osaamistaan työnhaussa?
Lue myös: 7 vinkkiä hyvään työhakemukseen

Katso avoimet työpaikat

 

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.