Kuinka aloittaa työnhaku? Työnhakijoiden usein kysytyt kysymykset

Miten päästä alkuun työnhaussa? Listasimme 20 työnhakijoiden usein kysymää kysymystä. Näiden vastausten avulla pääset vauhtiin työnhaussa!

Olitpa sitten kokenut konkari, alanvaihtaja tai etsimässä ensimmäistä työpaikkaa, työnhaku vaatii valmistautumista ja hieman vaivaa. Tärkeintä on motivaatio ja halu löytää työpaikka.

Kun työpaikkoja lähtee selailemaan, mieleen tulee heti monta kysymystä. Mitä kirjoittaa hakemukseen, mikä olisi sopiva palkkatoive ja miten valmistautua haastatteluun? Kokosimme vastaukset työnhakijoiden 20 usein kysymään kysymykseen.

  1. Miten haen työpaikkaa? 

    Työpaikan hakeminen alkaa sopivien työpaikkailmoitusten etsimisellä. Voit hakea työpaikkoja Joblysta sanahaun, toimialan, sijainnin, työsuhteen muodon ja vaikuttavuuden perusteella. Kun löydät sopivan paikan, kirjoita hakemus ja päivitä CV:si vastaamaan ilmoitusta. Lähetä nämä Hae paikkaa -painikkeen kautta työnantajan sähköpostiin tai rekrytointijärjestelmään.
     

  2. Mitä tietoja ansioluettelossa (CV) tulisi olla?

    Ansioluettelossa tulisi olla:

    •    Henkilötiedot (nimi, yhteystiedot)
    •    Työkokemus (aiemmat työpaikat ja tehtävät)
    •    Koulutus (tutkinnot ja oppilaitokset)
    •    Taidot (esimerkiksi kielitaito, tietotekniset taidot)
    •    Mahdolliset suosittelijat
     

  3. Miten kirjoitan hyvän työhakemuksen?

    Hyvä työhakemus on:

    •    Selkeä ja ytimekäs
    •    Räätälöity haettavaa työpaikkaa varten
    •    Korostaa osaamistasi ja motivaatiotasi
    •    Sisältää esimerkkejä aiemmasta työkokemuksestasi
     

  4. Mitä teen, jos en saa vastausta hakemukseeni?

    Jos et saa vastausta muutaman viikon kuluessa hakuajan päättymisestä, voit lähettää ystävällisen tiedustelun työnantajalle. Kerro, että olet edelleen kiinnostunut paikasta ja kysy, onko hakemuksesi käsitelty.
     

  5. Miten valmistaudun työhaastatteluun?

    Valmistaudu haastatteluun seuraavasti:

    •    Tutustu yritykseen ja sen toimialaan
    •    Harjoittele yleisimpiä haastattelukysymyksiä
    •    Valmistaudu kertomaan itsestäsi ja osaamisestasi
    •    Mieti kysymyksiä, joita haluat esittää työnantajalle
     

  6. Mitkä ovat yleisimmät työhaastattelukysymykset?

    Yleisimpien kysymysten joukossa ovat:

    •    Kerro itsestäsi
    •    Miksi haet tätä työpaikkaa?
    •    Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
    •    Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
    •    Kerro tilanteesta, jossa olet ratkaissut ongelman työssä
     

  7. Kuinka tärkeää verkostoituminen on?

    Verkostoitumisesta on paljon hyötyä. Monet työpaikat täytetään sisäisesti tai suosittelujen kautta. Osallistu alan tapahtumiin, käytä LinkedIniä ja pidä yhteyttä entisiin kollegoihin ja tuttaviin.
     

  8. Mitä teen, jos en pääse haastatteluun?

    Jos et pääse haastatteluun, älä lannistu. Pyri selvittämään, mikä meni pieleen ja miten voit parantaa hakemustasi ja osaamistasi tulevaisuudessa. Jatka työnhakua ja kehitä itseäsi aktiivisesti.

    Useimmiten kyse ei ole siitä, että sinä tai hakemuksesi olisi huono. Sama työpaikka voi saada hakemuksia sadoilta ihmisiltä, jolloin vain todella harva pääsee haastatteluun. 
     

  9. Voinko neuvotella palkasta työtarjouksen yhteydessä?

    Kyllä, palkasta voi ja kannattaa neuvotella. Selvitä ennen neuvotteluja alan keskipalkkataso ja mieti, mikä olisi kohtuullinen palkka omiin taitoihisi ja kokemukseesi nähden. Esitä palkkatoiveesi perustellen sen konkreettisilla esimerkeillä osaamisestasi ja saavutuksistasi.
     

  10. Mitä teen, kun saan työtarjouksen?

    Kun saat työtarjouksen, tarkista huolellisesti työsopimuksen ehdot, kuten palkka, työajat ja muut edut. Jos kaikki on kunnossa ja haluat paikan, allekirjoita sopimus. Ilmoita irtisanoutumisestasi nykyiselle työnantajalle vasta, kun sopimus on allekirjoitettu.
     

  11. Mitä teen, jos en täytä kaikkia työpaikkailmoituksessa mainittuja vaatimuksia?

    Vaikka et täyttäisi kaikkia vaatimuksia, voit silti hakea työpaikkaa, jos sinulla on sopivia taitoja ja kokemusta. Korosta hakemuksessa erityisesti vahvuuksiasi ja halukkuuttasi oppia ja kehittyä roolissa. Voit myös mainita, miten aiemmat kokemuksesi ovat valmistaneet sinua hakemaasi tehtävään.
     

  12. Mitä tehdä, jos saan useita työtarjouksia samanaikaisesti?

    Jos olet onnekas ja saat useita työtarjouksia, pääset vertailemaan ja valitsemaan sopivimman vaihtoehdon. Valinta ei kuitenkaan ole aina helppo. Vertaile työpaikkojen etuja, kuten palkkaa, työympäristöä, kehittymismahdollisuuksia ja työmatkaa. 

    Keskustele luottohenkilöidesi kanssa ja valitse työpaikka, joka parhaiten vastaa arvojasi ja uratavoitteitasi. Päätöstä ei kannata pitkittää päivää tai paria pidempään.
     

  13. Haittaavatko aukot työhistoriassa?

    Ole rehellinen ja selitä lyhyesti syy työhistoriassa oleville aukoille. Voit mainita esimerkiksi opiskelun, perhevapaan, matkustamisen tai henkilökohtaiset syyt. Korosta myös, mitä olet oppinut tai miten olet kehittynyt näinä aikoina. Useimmiten aukko CV:ssä ei ole niin vakava asia, kuin se itsestä tuntuu.
     

  14. Onko hyväksyttävää käyttää samaa hakemuspohjaa useisiin eri työpaikkoihin?

    Voit käyttää samaa hakemuspohjaa, mutta muokkaa sitä aina haettavan työpaikan mukaan. Räätälöi hakemus vastaamaan kyseisen työpaikan vaatimuksia ja painota niitä taitoja ja kokemuksia, jotka ovat olennaisia kyseiseen tehtävään.
     

  15. Miten kuvailla parhaiten omia vahvuuksiaan työhakemuksessa ja haastattelussa?

    Kuvaile vahvuuksiasi konkreettisten esimerkkien avulla. Kerro, miten olet käyttänyt kyseistä vahvuutta aiemmassa työssäsi ja mitä tuloksia olet saavuttanut sen avulla. Tämä tekee vahvuuksistasi uskottavia ja helposti ymmärrettäviä.
     

  16. Miten tuon esille pehmeitä taitoja työhakemuksessa?

    Pehmeät taidot ovat henkilökohtaisia ominaisuuksia ja sosiaalisia taitoja, jotka auttavat ihmisiä kommunikoimaan tehokkaasti, tekemään yhteistyötä ja sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin työympäristössä. Voit tuoda niitä esille kertomalla tilanteista, joissa olet käyttänyt näitä taitoja. Kerro esimerkiksi projektista, jossa jouduit yhteistyöhön eri osastojen kanssa, tai tilanteesta, jossa ratkaisit haastavan ongelman.
     

  17. Kuinka usein minun tulisi päivittää ansioluetteloani?

    Ansioluettelo eli CV kannattaa pitää ajan tasalla, vaikka et hakisi aktiivisesti töitä. Se kannattaa päivittää aina, kun saat uutta työkokemusta tai hankit uusia taitoja. Ajantasainen CV madaltaa kynnystä reagoida kiinnostaviin työpaikkoihin ja helpottaa työnhaun aloittamista, kun se tulee ajankohtaiseksi. 
     

  18. Miten valmistautua videohaastatteluun?

    Videohaastatteluun valmistaudutaan samalla tavalla kuin kasvokkain tapahtuvaan haastatteluun. Nykypäivänä iso osa työhaastatteluista tehdään etäyhteydellä. Varmista tekniikan toimivuus, eli hyvä internet-yhteys, toimiva kamera ja mikrofoni. Valitse rauhallinen, häiriötön paikka ja pukeudu ammattimaisesti.
     

  19. Kuinka paljon aikaa minun tulisi käyttää työnhakuun päivittäin?

    Aktiivinen työnhaku vaatii aikaa ja panostusta. On kuitenkin yksilöllistä, kuinka paljon aikaa työnhaku lopulta vie. Etenkin alkuvaiheessa aikaa kuluu enemmän, kun päivität CV:n ja kirjoitat ensimmäiset hakemukset. Kun ne ovat tehty, hakemusten ja CV:n räätälöinti on nopeampaa. 

    Joblyssa voit tehdä hakuvahdin oman alasi työpaikkoihin. Hakuvahti nopeuttaa työnhakua, kun saat tiedon sopivista työpaikoista suoraan sähköpostiisi.
     

  20. Miten voin erottua muista hakijoista?

    Erottuminen muista hakijoista edellyttää hyvin räätälöityä hakemusta ja CV:tä, jotka korostavat erityisesti tehtävän kannalta relevantteja taitoja ja kokemuksia. Näytä intohimosi alaa kohtaan ja tuo esille ainutlaatuisia kokemuksiasi ja saavutuksiasi. Persoonallisuuden esiintuominen, vahva motivaatio ja hyvät suositukset voivat myös auttaa erottumaan.
     

Lue myös: Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle
Lue myös: Työhakemuksen kirjoittaminen – katso vinkit ja muistilista
Lue myös: Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Vaikuttaa palkkaan, kertoo suomalaistutkimus
 

Katso avoimet työpaikat