Työhakemuksen kirjoittaminen – katso vinkit ja muistilista

Miten kirjoittaa hakemuskirje työpaikkaan? Näillä vinkeillä onnistut.

Hakemuskirje on yksi työnhaun tärkeimmistä työkaluista CV:n eli ansioluettelon lisäksi. Kirjeessä kerrot vapaamuotoisesti, miksi juuri sinut kannattaa valita haettavaan työpaikkaan.

Kirjeen tavoitteena on herättää rekrytoijan kiinnostus ja varmistaa kutsu työhaastatteluun. Hakemuskirje kannattaa laatia huolella, sillä se voi ratkaista paikan haastattelussa. 

Hyvin kirjoitettu hakemuskirje erottaa sinut muista hakijoista. Se on tilaisuutesi tuoda esiin persoonallisuutesi ja osoittaa, että olet aidosti kiinnostunut työpaikasta. Hakemuskirjeen avulla voit myös korostaa niitä asioita, jotka eivät välttämättä käy ilmi pelkästä ansioluettelosta, kuten intohimosi alaa kohtaan ja henkilökohtaiset motivaatiotekijäsi.

Mitä kirjoittaa hakemuskirjeeseen?

  • Miksi haet kyseistä työpaikkaa? Kerro, miksi haluat työskennellä juuri tässä yrityksessä. Mikä työpaikassa houkuttelee ja miten se liittyy uratavoitteisiisi.
     
  • Miten sovellut tehtävän vaatimuksiin? Kerro esimerkein, miten taitosi, kokemuksesi ja koulutuksesi vastaavat työpaikan vaatimuksiin.
     
  • Miksi juuri sinut pitäisi valita tehtävään? Korosta vahvuuksiasi ja ominaisuuksiasi, jotka tekevät sinusta parhaan mahdollisen valinnan.

Muistilista työhakemuksen kirjoittamiseen:

  1. Jätä positiivinen kuva itsestäsi. On tärkeää, että hakemuskirje jättää sinusta positiivisen kuvan. Kirjeen tulee olla tiivis ja suunnattu juuri sille työnantajalle, jolle olet hakemassa töitä. Ansioluettelossa kerrot koulutuksestasi ja työkokemuksestasi, kun taas hakemuskirjeessä keskityt tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
     
  2. Vältä luettelomaisuutta. Hakemuskirjeessä voit esitellä osaamistasi ja vahvuuksiasi vapaamuotoisemmin. 
     
  3. Tuo esiin muita vahvuuksia. Osaamisen lisäksi on hyvä tuoda esiin muita vahvuuksia, jotka tukevat hakemaasi tehtävää. On myös tärkeää kertoa, mitä voit tarjota yritykselle tai organisaatiolle.
     
  4. Käytä esimerkkejä. Kerro luontevien esimerkkien avulla, miten aiempi työkokemuksesi, koulutuksesi ja taitosi auttavat sinua onnistumaan hakemassasi tehtävässä. Konkreettiset esimerkit tekevät sinusta uskottavamman ja helpommin muistettavan.
     
  5. Kerro siirrettävistä taidoista. Jos hakeudut tehtävään, jossa sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta, kerro, miten osaamisesi soveltuu kyseiseen rooliin. Korosta myös motivaatiotasi, asennettasi ja oppimishaluasi.
     
  6. Tarkista oikeinkirjoitus. Oikolue teksti ja korjaa kirjoitusvirheet. Hyvä tapa tarkistaa tekstin sujuvuus on lukea kirjoittamasi teksti ääneen. Pyydä myös joku muu lukemaan kirjeesi, jotta voit saada palautetta ja varmistaa, ettei tekstissä ole virheitä. Hakemuskirjeessä näytät ammattitaitosi, ja siksi jopa pienet yksityiskohdat voivat olla merkittäviä. 

Lue myös: Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle
Lue myös: Yhä useampi uupuu työssään – nämä oireet tulevat usein yllätyksenä
Lue myös: Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Vaikuttaa palkkaan, kertoo suomalaistutkimus
Lue myös: ”Työ saa minusta parhaan version, kotiväki sen, mitä on jäljellä” – uraäidit kertovat karusta todellisuudesta
Lue myös: Oletko kokeillut helpointa tapaa parantaa työhyvinvointia? ”Suosittelen sitä kaikille”, sanoo asiantuntija

 

Katso avoimet työpaikat