Jan-Henrik ja Stella jakavat vanhempainvapaat tasan – ”Tämä on suurimmalle osalle taloudellisesti kannattavaa”

Pariskunta haluaa kannustaa erityisesti isiä pitämään oman osansa perhevapaista. Se on korvaamatonta aikaa ja lisäksi usein taloudellisesti kannattavin vaihtoehto.

Jo ennen esikoisen syntymää oli selvää, että Jan-Henrik ja Stella Qin-Stecker jakaisivat vanhempainvapaat tasan.

– Tämä on mielestäni ainoa oikea ratkaisu. Ei ole kauhean paljon hyviä syitä olla pitämättä vanhempainvapaata uuden mallin mukaisesti, Jan-Henrik sanoo.

Pariskunnan esikoinen Kasper syntyi heinäkuussa. Stella pitää tällä hetkellä omaa 160 päivän vanhempainvapaajaksoa. Hän palaa töihin keväällä, jolloin Jan-Henrik jää omalle puoliskolleen.

Perhe on esimerkki uuden mallin mukaisesta perhevapaiden jakamisesta. Perhevapaauudistus on ollut voimassa nyt hieman yli vuoden.

Uudistuksen myötä kahden vanhemman perheissä kumpikin saa 160 vanhempainpäivärahan kiintiön, josta enintään 63 päivää voi siirtää toiselle. Se kannustaa vanhempainvapaiden tasaisempaan jakamiseen.

– Yhteiskunnalta tuleva rohkaisu on hyvä asia, koska ihmiset tekevät usein samalla tavalla, miten aina ennenkin, Stella sanoo.

Myös Jan-Henrik on samoilla linjoilla.

– Olen itse kasvanut siihen olettamukseen, että vanhemmista äiti pitää isomman osan vapaista, eikä siitä ole niin kauan, kun itse ajattelin vielä niin. Uudistus on hyvä kannustin ja on parempi, että puoliksi jakaminen on oletus, eikä poikkeus, hän sanoo.

Myönteinen suhtautuminen kummankin vanhemman perhevapaisiin on nykypäivää. Lisäksi se on tärkeä osa työnantajamielikuvaa.

Yleinen puhetapa ja myönteinen asenne sekä isien että äitien perhevapaisiin ovat tärkeimpiä asioita, joita työnantajilta odotetaan. Stella nostaa esille, että yksi tapa tukea äitejä on esimerkiksi mahdollistaa imettäminen työpaikoilla.

Sekä Jan-Henrikin että Stellan työnantaja on suhtautunut vapaiden jakamiseen kuten pitääkin. Jotkut tuttavat ovat kuitenkin ihmetelleet, miksi Stella ei ole kotona pidempään.

– Ei sellaista ihmettelyä toivoisi työnantajalta tai keneltäkään muulta. Parasta olisi, ettei oletettaisi kummastakaan vanhemmasta mitään suuntaan tai toiseen, eikä omia päätöksiä tarvitsisi selitellä.

Myös taloudellisesti kannattavin vaihtoehto

Jan-Henrik ja Stella kertovat, että vapaiden tasainen jakaminen oli helppoa, koska kummatkin vanhemmista tienaavat suunnilleen yhtä paljon.

Yleinen uskomus on, että parempituloisen vanhemman ei kannata jäädä vanhempainvapaalle.

Mothers in Business -uraverkoston mukaan perhevapaiden tasainen jakaminen on useimmiten kannattavaa myös taloudellisesti. Esimerkiksi Akava Worksin viimevuotisen selvityksen mukaan perhevapaiden jakaminen tasan on kannattavin vaihtoehto jopa 85 prosentille perheistä, joissa kumpikin vanhemmista on työllinen.

– Se yllätti, että tämä on suurimmalle osalle taloudellisesti kannattavaa. Jos toinen olisi esimerkiksi opiskelija tai määräaikaisessa työsuhteessa, niin silloin se ei ehkä olisi niin yksiselitteistä, Stella sanoo.

Kelan sivuilla löytyvä perhevapaavertailu on työkalu, jonka avulla voi tarkastella, miten perhevapaiden jakaminen vaikuttaa kokonaistuloihin.

Pariskunta kannustaa erityisesti isiä miettimään, että puolen vuoden pätkä on häviävän pieni osa kymmeniä vuosia kestävällä työuralla.

– Isät usein väittävät, että työtilanne on sellainen, että ei pysty. Mutta kyllä suurin osa äideistä pystyy, niin miksi ei isätkin, Stella sanoo.

– Olen aina ollut todella urakeskeinen, mutta aika oman lapsen kanssa on korvaamatonta. Toivon, että useammat tulevat isät haluavat käyttää sen mahdollisuuden, Jan-Henrik sanoo.'

Artikkeli julkaistu vuonna 2023.

Lue myös: Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Vaikuttaa palkkaan, kertoo suomalaistutkimus
Lue myös: Toimistomelu häiritsee jopa kolmasosaa työntekijöistä
Lue myös: Tämä ristiriita johtaa yhä useammin työpaikan vaihtoon
Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa
Lue myös: Työhaastattelu etänä – näin valmistaudut ja onnistut työhaastattelussa etäyhteydellä

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi