Mitä yhteistä on sykemittarilla, äitiyspakkauksella ja työelämään tutustumisella?

Työelämään tutustumisia on järjestetty vuodesta 1979 lähtien. Uusi TET.fi-palvelu mullistaa nuorten työelämään tutustumisen. Lasten ja nuorten säätiön ja työnhakupalvelu Joblyn kehittämässä palvelussa on julkaistu nyt ensimmäiset 500 TET-paikkaa.

Mitä yhteistä on äitiyspakkauksella, sykemittarilla, muumeilla ja työelämään tutustumisella? Ne kaikki ovat suomalaiskeksintöjä.

Työelämään tutustuminen täyttää ensi vuonna 45 vuotta. Lähes kaikilla on kokemuksia TETistä joko omasta nuoruudestaan tai jälkikasvun kautta. TET-jakson suorittaa noin 125 000 nuorta joka vuosi.

Airiston nuorkauppakamari ideoi ensimmäisen koululaisten työelämään tutustumisen vuonna 1979. TET laajeni nopeasti valtakunnalliseksi projektiksi ja on jo pitkään kuulunut opetussuunnitelmaan.

Idea on yksinkertainen. Nuori etsii itseään kiinnostavan työpaikan, pyytää päästä hommiin ja viettää paikassa yhden tai kahden viikon palkattoman harjoittelujakson. Usein harjoittelupaikka löytyy lähipiiristä, osa menee sinne mihin pääsee.

TET-paikan löytäminen ei aina ole helppoa. Pari vuotta sitten Lasten ja nuorten säätiö alkoi saamaan viestejä, että moni nuori tuskaili TETin kanssa.

¬– Nuoret kokivat jäävänsä yksin TET-paikan hankkimisen kanssa, kertoo ohjelmapäällikkö Heidi Harju Lasten ja nuorten säätiöstä.

Kävi ilmi, että nuoret eivät ole ainoita, jotka kaipaavat tukea TETtiin.

– Kun aloimme selvittää asiaa, monet työnantajatkin kertoivat, että resurssien löytäminen järkevän harjoittelujakson järjestämiseksi on hankalaa. Myös kouluissa on aika kortilla, eikä sielläkään ole aina mahdollisuuksia tukea nuoria yksilöllisesti, Harju jatkaa.

Jotain piti tehdä. Siitä alkoi työ työelämään tutustumisen kehittämiseksi.

TET.fi yhdistää teinit ja työnantajat

Uudessa TET.fi-palvelussa on julkaistu nyt ensimmäiset 500 TET-paikkaa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Imatralla. Lasten ja nuorten säätiö sai palvelun tekniseen toteutukseen ja lanseeraukseen apua työnhakupalvelu Joblylta.

Tarkoituksena on, että sivusto palvelee 30 000 nuorta vuoteen 2025 mennessä. Jobly tarjoaa alustan yritysten TET-ilmoituksille ja helpon testin, joka helpottaa sopivan TET-paikan löytämistä.

– Meille oli erityisen tärkeää olla mukana rakentamassa ja kehittämässä TET.fi-palvelua, jotta kaikilla koululaisilla eli tulevaisuuden työnhakijoilla olisi yhdenvertaiset ja monipuoliset mahdollisuudet tutustua työelämään, kertoo Joblyn markkinointijohtaja Annika Ruola.

Lisäksi TET.fi tarjoaa tukea opettajille ja työnantajille valmiiden materiaalien, viikkoaikataulujen ja projektitehtävien muodossa.

– Työelämään tutustuminen on hirveän hyvä mahdollisuus nuorille tutustua eri aloihin. Se tukee valintoja, joita jo yläkouluikäiset joutuvat tekemään opiskelun suhteen, Heidi Harju sanoo.

Hän toivoo, että työelämään tutustumisesta kasvaisi vielä isompi osa koululaisten arkea.

– TET-jaksoja voisi olla enemmänkin, jotta nuoret saisivat monipuolisemman kuvan työelämästä. Esimerkiksi Vantaalla kehitetään työelämäpainotteista perusopetusta, jossa TET-jaksoja on enemmän kuin yksi tai kaksi.

Tutustu TET.fi-palveluun

Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa
Lue myös: Kesätyö ulkomailla: Mahdollisuudet, haasteet ja vinkit
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi