Toimistot voisi räjäyttää – tärkeintä ovat kohtaamiset, sanoo muutosjohtamisen asiantuntija

Jatkuvasta Teams-rumbasta seuraa etätyöapatia, joka tappaa motivaation työntekoon, sanoo tietokirjailija Helka Pirinen.

Etätyö vaatii johtajalta tarkkuutta. Työntekijä ei välttämättä kerro ruudun takaa, miten asiat oikeasti ovat.

– Helposti voi käydä niin, että tekee liikaa tai liian vähän töitä. Tai sitten ihan vääriä asioita, sanoo tietokirjailija Helka Pirinen

20 vuotta johdon konsulttina ja valmentajana työskennellyt Pirinen julkaisi elokuussa uudistetun painoksen kirjastaan Esihenkilö muutoksen johtajana (Alma Talent).

Kirjassaan Pirinen puhuu etätyöapatiasta, joka on todellinen uhka etäpalaverien maailmassa.

– Ihmiset kyllästyvät, jos työnteko on pelkkää teams-rumbaa. Kaikki alkaa ärsyttää, kun työnteko on vain teamsia, teamsia ja teamsia. Toimistolla kuitenkin puhutaan muustakin kuin töistä. Siitä tulee vaihtelevuutta, jolla on ihan hirveän suuri merkitys. Toimistolla voi tehdä yhdessä asioita, luovuus kukkii kohtaamisessa.

Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Joku keskittyy parhaiten kotona ja hoitaa siinä samassa pyykit, perheen ja ruoanlaiton. Joku muu taas haluaa pitää työt työpaikalla.

Pakottaminen toimistolle ei Pirisen mukaan ole kestävä ratkaisu. Paras tapa on löytää yhdessä henkilöstön kanssa toimiva malli työntekoon. Sellainen, joka mahdollistaa kohtaamiset.

– Toimistot voisi kaikki räjäyttää. Ei niitä tarvita, vaan kohtaamisia. Minullakin on asiakkaita, jotka hoitavat kehityskeskustelut menemällä Töölönrantaan kävelemään. Tai pitävät palaverit kahvilassa tai jopa punttisalilla.

Itsensä johtamista tulee johtaa

Esihenkilö muutoksen johtajana antaa keinoja erilaisten työntekijöiden ja itsensä johtamiseen sekä esimerkkejä onnistuneista muutoksista.

Ne ovat tarpeen, sillä työelämä muuttuu kiihtyvällä tahdilla.

– Hybridityö, digitalisaatio ja tekoäly muuttavat työntekoa radikaalisti. Ja onneksi muuttavat, Pirinen sanoo.

Työelämän trendit korostavat itsensä johtamisen merkitystä. Silloin myös johtajien tulee ohjata ihmisiä itsensä johtamisessa.

Myös työvoimapula ja hyvinvointi ovat trendejä, jotka muokkaavat työelämää nyt ja tulevaisuudessa.

– Työelämä on todella vaativaa ja kuluttavaa ja varsinkin nuori sukupolvi voi huonosti jo uran alussa.

Pirinen toteaa, että erona aiempiin sukupolviin, nuoret kertovat ongelmistaan aiempaa avoimemmin. Esihenkilö kyllä saa heiltä suoraa palautetta.

Kirjassa hän paneutuu myös eri sukupolvien eroihin johdettavana. Yhteistä kaikkien sukupolvien johtamisessa on kuitenkin inhimillisyys.

– Jos huolenpitoa ei ole ja johtaminen sekä tiimihenki puuttuu, niin ihmiset ajattelevat, että miksi tekisin tätä.

Hän korostaa, että johtaminen on paljolti opettamista ja ohjaamista. Pitää käydä keskusteluja, miten johdat itseäsi, mikä on ruuhkaisin aika päivässä ja kuka voi jeesata. Kaikille ei käy sama sapluuna. Jokaiselle tiimin jäsenelle täytyy löytää omat tavat työskennellä.

– Pitää olla ihmisten kanssa. Vaikka kuinka olisi kiire ja pitäisi tehdä excel-taulukkoa tai raportoida, ihmisiä ei voi jättää yksin.

Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa
Lue myös: Hyvän LinkedIn-postauksen ABC – näin teet onnistuneen julkaisun
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi