Ensimmäisen kesätyön hakeminen - näin nappaat paikan ilman työkokemusta

Ensimmäisen kesätyön hakeminen voi tuntua haastavammalta kuin onkaan. Muista kuitenkin, että kaikki ovat joskus olleet samassa tilanteessa. Katso vinkit, joilla nappaat unelmiesi kesätyön!
Kolme jäätelöä.

Ensimmäiset kesätyöpaikat tulevat hakuun jo vuodenvaihteessa, mutta paikkoja on auki vielä loppukevääseen asti. Mitä aiemmin olet liikkeellä, sitä paremmat ovat mahdollisuutesi löytää hyvä paikka. Kesätöiden etsiminen kannattaa siis aloittaa viimeistään nyt.

Kesätöiden hakeminen on aina opettavainen kokemus. Uuden edessä herää monia kysymyksiä: Kuinka tehdä CV, miten kirjoittaa hyvä hakemus ja mistä niitä töitä ylipäätään löytää.

Joblyn sivuilta löydät tuhansia avoimia kesätyöpaikkoja ympäri Suomen. Sivustoa kannattaa seurata aktiivisesti, sillä avoimia työpaikkoja lisätään sivulle jatkuvasti pitkin kevättä. Paikkojen löytämistä helpottaa älykäs hakuvahti, joka ilmoittaa suoraan sopivista paikoista. Jobly-profiilin avulla työnhakijat voivat löytää sinut ja ottaa suoraan yhteyttä.

Artikkeliosiosta löydät runsaasti työnhakuvinkkejä ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Ole avoin erilaisille työpaikoille

Jos sinulle ei vielä ole juurikaan kertynyt työkokemusta, kannattaa suhtautua avoimesti erilaisiin työpaikkoihin ja -tehtäviin. Kesätyöt ja työt opintojen ohella on hyvä tapa kokeilla työskentelyä erilaisilla aloilla, jos oma unelmaduuni on vielä haussa.

Kaikki työkokemus on arvokasta. Siksi hakemuksia kannattaa laittaa laajalla skaalalla eri paikkoihin. Vaikka tänä kesänä et saisikaan unelmiesi duunia, kerryttämällä työkokemusta vaikutat entistä houkuttelevammalta ensi kerralla.

Käytä hyväksesi verkostojasi, eli kavereita, vanhempia, opettajia tai vaikkapa harrastuksien kautta saatuja kontakteja. Kysy ihmeessä työmahdollisuuksista tuttaviltasi ja pyydä apua työn löytämiseksi. Jos esimerkiksi kaverisi vanhemmat ovat yrittäjiä, et häviä mitään, jos kysyt heiltä töitä kesäksi.

Työpaikka voi löytyä yllättävääkin kautta. Kerro siis aktiivisesti tuttavillesi etsiväsi töitä, sillä joku tietää aina jonkun, joka etsii työntekijää. Reippaalla päivityksellä sosiaaliseen mediaan saatat saada useitakin työtarjouksia.

Tee hyvä CV

CV eli ansioluettelo on tiedosto, jossa kerrot työkokemuksestasi, koulutuksestasi ja taidoistasi. Hakemuskirjeen ohella se on tärkein työkalu työnhaussa.

Ei haittaa, vaikka sinulla ei olisi lainkaan työkokemusta. Kerro CV:ssä silloin kouluprojekteista, harrastuksistasi ja luottamustehtävistä. Mainitse jos olet ollut esimerkiksi myymässä makkaraa futisturnauksessa tai jos olet kuulunut koulusi oppilaskuntaan.

Vähäisellä työkokemuksella taidot korostuvat CV:ssä. Luettele siis kaikki tietokoneohjelmat, joita osaat käyttää. Kerro kielitaidostasi ja muista mainita, jos olet hyvä matematiikassa tai taitava kirjoittaja. Erityisesti sosiaalisen median taidot ovat nykyisin kuumaa kamaa - kannattaa siis ehdottomasti kertoa, jos olet tehnyt esimerkiksi TikTok-videoita tai sinulla on paljon seuraajia Instagramissa.

Opettele tunnistamaan vahvuutesi. Mieti, missä olet hyvä ja kysy apua esimerkiksi vanhemmilta tai kavereilta. Jokainen meistä on hyvä jossain, omat taidot kannattaa opetella tunnistamaan ja myymään työnantajalle.

Ansioluettelon alkuun on hyvä kirjoittaa tiivistelmä, eli profiiliteksti. Pyydä myös suosittelijoita, jotka voit kertoa CV:n tai hakemuskirjeen lopussa. Parhaassa tapauksessa suosittelija on edellisen työpaikan esimies, mutta jos sinulla ei ole työkokemusta, kysy vaikkapa opettajaltasi tai harrastusvalmentajalta suositusta.

Tee yksilöllinen työhakemus

Hakemuskirje ja CV kannattaa kohdentaa juuri kyseiseen paikkaan sopivaksi. Lue työpaikkailmoitus huolella ja kirjoita hakemus, joka vastaa siinä haettuihin ominaisuuksiin ja kysymyksiin. Alusta alkaen hakemuskirjettä ei tarvitse kirjoittaa, mutta muokkaa pohjaa vastaamaan rekrytoivan yrityksen tarpeita.

Erityisesti motivaatio juuri kyseiseen tehtävään tai kyseiseen yritykseen on asia, jolla saat herätettyä rekrytoijan mielenkiinnon. Hakemuskirjeeseen ja CV:n yhteyteen on hyvä lisätä myös kuva, jolloin jäät paremmin mieleen.

Harkitse myös videohakemuksen tekoa. Sen avulla jäät varmasti hyvin mieleen.

Ole persoonallinen

Työelämäkin on elämää, eikä siellä tarvitse esittää jotain muuta kuin on. Kohteliaalla ja huomaavaisella käytöksellä pääset jo pitkälle.

Jos olet huumorintajuinen, anna sen näkyä hakemuksessasi. Muista kuitenkin, että huumori on taitolaji, erityisesti kirjoitetussa tekstissä. Jos olet epävarma, kannattaa pelata varman päälle ja pysyä asiatyylissä.

Älä sorru kliseisiin - työnantaja kyllä tietää, että olet ”sosiaalinen ja vastuuntuntoinen tiimipelaaja”. Kerro sen sijaan aidosti luonteestasi, taidoistasi ja kokemuksestasi ja kuinka ne hyödyttävät työnantajaa. Kuvaile miten ominaisuutesi näkyvät käytännössä.

Rekrytoinnissa yksi tärkeimmistä asioista on työnhakijan persoonan yhteensopivuus yrityksen kulttuuriin, joten ole rohkeasti oma itsesi.

Lue myös: CV:n perusasiat kuntoon
Lue myös: 7 vinkkiä hyvään työhakemukseen
Lue myös: Ensimmäinen työpäivä edessä uudessa työssä? Katso vinkit, joilla onnistut
Lue myös: 5 pahinta mokaa työhaastattelussa – näin vältät ne

 

Katso avoimet kesätyöpaikat

Artikkeli julkaistu vuonna 2022.