10 hyvää vinkkiä etätyöhön
Monia töitä tehdään nykyisin hybridimallilla, jossa osa työpäivistä on mahdollista tehdä joustavasti etätöinä. Jotkut yritykset ovat jopa luopuneet omista toimistotiloistaan kokonaan. Koska käytännöt vaihtelevat laajasti eri yritysten välillä, voi uuteen tottuminen viedä aikaa esimerkiksi työpaikan vaihtuessa.
Onnistunut etätyöskentely vaatii toimivia työskentelytapoja, selkeää viestintää ja itsenäistä työskentelyotetta, mutta myös oman hyvinvoinnin huomioimista.
Työnhakupalvelu Jobly listasi muutamia käytännön työelämätaitoja, joilla saat eniten irti etäpäivistä. Tässä artikkelissa kerromme 10 vinkkiä, joiden avulla etätyöskentely onnistuu parhaiten.
1. Luo rauhallinen työtila
Valitse kotona etätyöpiste, jossa voit työskennellä keskeytyksettä. Jos mahdollista, tee työt aina samassa rauhallisessa paikassa.
Kiinnitä huomiota ergonomiaan – keittiön pöydän äärellä istuminen tai sohvalla istuminen voi kuukausia kestäessä aiheuttaa ongelmia. Työskentelyasennon vaihtaminen riittävän usein tukee työhyvinvointia.
Voit kysyä työpaikaltasi, olisiko heillä antaa etätyöskentelyä helpottavia välineitä kotiin. Jos hankit itse esimerkiksi sähköpöydän tai työtuolin, niiden hankinnan, huollon ja korjausmenot voi vähentää verotuksessa, jos ne ovat pääasiassa työkäytössä.
2. Pidä kiinni rutiineista
Jos työnantaja ei määrittele selkeitä aikatauluja, työntekijän on huolehdittava niistä itse. Selkeät rutiinit helpottavat työskentelyä, helpottavat ajanhallintaa ja rauhoittavat mieltä.
Yritä noudattaa säännöllistä työaikaa ja pidä taukoja säännöllisesti. Aloita ja lopeta työpäiväsi samaan aikaan kuin normaalisti toimistolla ollessasi.
Tietokoneelle ei kannata sännätä heti herättyään. Hoida aamurutiinit ensin ja orientoidu työntekoon. Töitä ei kannata tehdä pyjamat päällä.
Monelle työmatka on tärkeä osa työmoodiin pääsemistä. Etätöissä sitä ei luonnollisesti ole, jolloin lyhyt kävelylenkki voi auttaa.
3. Aseta työ- ja vapaa-ajan rajat
Etätyö lisää usein työntekijän vastuuta oman työn aikatauluttamisesta. Se saattaa joskus hämärtää työn ja vapaa-ajan välistä rajaa.
Monissa töissä on mahdollisuus sopia joustoista työpäivän aikana. Ne voivat osaltaan lisätä työhyvinvointia, mutta myös ujuttaa töitä vapaa-ajan puolelle.
Aseta selkeät rajat työajalle ja vapaa-ajalle, jotta et koe jatkuvaa tarvetta olla saatavilla työasioissa.
4. Huolehdi viestinnästä
Viestintä on erityisen tärkeää, kun työskentelet etänä. Keskustele säännöllisesti tiimisi ja esimiehesi kanssa, jotta kaikki pysyvät ajan tasalla ja tietävät, mitä odottaa toisiltaan.
Etätyössä spontaanit kohtaamiset usein puuttuvat. Joskus voi olla hyvä varata aikaa ihan vain työkavereiden kanssa jutusteluun esimerkiksi jonkin palaverin aluksi.
5. Hyödynnä teknologiaa
Käytä tehokkaasti erilaisia viestintä- ja yhteistyötyökaluja, kuten sähköpostia, pikaviestimiä, videopuheluita ja projektinhallintasovelluksia. Näin pidät yhteyttä kollegoihin ja pysyt ajan tasalla työtehtävistä.
Keskustelut kannattaa usein keskittää johonkin tiettyyn viestivälineeseen, oli se sitten Teams, Slack tai vaikka oma WhatsApp-ryhmä. Kun keskustelut ovat yhdessä paikassa, tieto liikkuu sujuvasti, eivätkä asiat mene ohi.
Pikaviestimiin kannattaa luoda eri aiheita ja työryhmiä varten omat ryhmänsä. Silloin keskustelu ei rönsyile, eivätkä viestit huku massaan.
6. Aikatauluta työtehtävät
Laadi itsellesi päivittäinen, viikoittainen tai kuukausittainen tehtävälista, ja pidä kiinni aikataulusta. Tämä auttaa sinua pysymään järjestelmällisenä ja keskittymään olennaisiin tehtäviin.
Esimerkiksi sähköpostiohjelman kalenterit ovat kätevä tapa pysyä kärryillä työtehtävistä. Kun tehtävälistan kohdat siirtää suoraan kalenteriin, työpäivän rakenne pysyy selkeänä ja asiat tulevat tehdyksi.
7. Pidä taukoja
Muista pitää taukoja ja liikkua säännöllisesti. Toimistolla työskentelyyn verrattuna kotona tulee usein liikuttua entistäkin vähemmän, kun matkat kahviautomaatillekin jäävät pois.
Tauon ideana on palautua. Siksi tietokone ja älylaitteet kannattaa jättää pois käsistä. Usein lyhyt, esimerkiksi viiden tai kymmenen minuutin kävely ulkona on tehokas tapa virkistäytyä.
8. Kehitä itsenäistä työskentelyotetta
Etätyö vaatii itsenäistä työskentelyä ja omatoimisuutta. Priorisoi työtehtäväsi ja aseta niille realistiset, saavutettavissa olevat aikarajat. Tehtävien siirtäminen kalenteriin on tässä avuksi.
Tarkastele työsi laatua, arvioi itse omia suorituksiasi ja pohdi kehityskohteita. Pyydä ja anna aktiivisesti palautetta. Lue lisää, kuinka annat ja vastaanotat suoraa palautetta.
9. Nauti etätyöskentelyn hyvistä puolista
Etätyöskentelyn parhaita puolia on, että töitä voi tehdä mistä vain. Erityisesti kesäkaudella moni nauttii töiden tekemisestä mökkilaiturilla.
Jos teet töitä hybridimallilla, tietyt keskittymistä ja omaa rauhaa vaativat työtehtävät kannattaa aikatauluttaa etäpäiville. Tuunaa työtäsi ja kokeile, mikä sujuu parhaiten toimistolla, mikä taas etänä.
Jotkut nauttivat töiden tekemisestä reissun päällä. Etätyöskentely mahdollistaa jopa matkustamisen ja työnteon yhteensovittamisen.
10. Entä jos etätyö ei sovi?
Ihmiset ovat yksilöitä, ja kaikille itsenäinen etätyö ei yksinkertaisesti sovi. Jos tunnistat, että et saa asioita aikaiseksi kotona, kokeile rohkeasti eri työskentelytapoja.
Helpoin ratkaisu on tässä tilanteessa mennä toimistolle päivittäin. Jos työnantajallasi ei ole toimistoa, työskentely esimerkiksi kahvilassa tai kirjastossa voi auttaa.
Etätöitä voi myös kokeilla tehdä yhdessä muiden kanssa. Kollegojen tai vaikka kaveriporukan kesken voi kokoontua tekemään töitä yhdessä. Tarjolla on myös erilaisia yhteistyötiloja, jotka voivat tuoda sosiaalisia kontakteja päivään.
Artikkeli julkaistu vuonna 2023.